Pojďme stavět naše fabriky po světěIndové nás chtějí

Text Libor Musil Publikováno
thumbnail Indie

Když jsme začátkem roku připravovali ve spolupráci s naší ambasádou a agenturou CzechTrade první misi českých malých a středních firem do Indie, ani jsme netušili, jaká příležitost se nám tam otevírá.

Vedle prima stráveného času s výbornými lidmi z naší delegace jsme nahlédli pod poklici bublajícího indického kotle. Pobyt v Bengalúru, jednom z nejdynamičtěji se rozvíjejících měst naší planety, nám vedle setkání se špičkami státu Karnátaka, studenty na univerzitě a odborníky na byznys v Indii ukázal, jak se indičtí malí a střední podnikatelé snaží prosadit. Jako bychom se najednou opět ocitli ve zlatých devadesátých letech, kdy všude okolo nás bylo tolik elánu, nadšených lidí, příležitostí, plánů a minimum regulace. Působilo to na nás jako živá voda. A když jsme se s účastníky mise po pár týdnech sešli, společně jsme se shodli na tom, že to v nás stále ještě je. Že stále ještě čerpáme energii nabytou v Indii. Všechno však vychladne, pokud se to nedrží na plotýnce a nemíchá.

A vychladnutí výsledků naší snahy nechceme dopustit. Proto jsme se později sešli s prezidentem průmyslové komory státu Karnátaka a dohodli se na pokračování. Nyní k nám do Brna na Mezinárodní strojírenský veletrh míří velká delegace indických podnikatelů a přijedou s očekáváním. Jednak by tady rádi prodávali (a to se jim brzy podaří) a jednak se chtějí od nás učit. Vidí v nás vzory v průmyslové výrobě. Vědí, že v tom již patříme k nejlepším na světě. Je jenom na nás, zda tuto příležitost mineme anebo zůstaneme u toho a tam, kde se v dnešním světě vývoj odehrává – na asijském kontinentu. Indie je ideálním místem na vstup do této oblasti. Chtějí nás tam, obdivují nás.

Když se na MSV potvrdí zájem českých podnikatelů o tuto mimořádnou zemi, budeme dál pokračovat v naplňování snu, kterým může být první český industriální park v Indii.

Text: Libor Musil

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2017 na straně 69.

Štítky Indie, MSV

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.