Vytváříme odrazový můstek pro naše firmy v Indii

Text Libor Musil Foto archiv Liko-s Publikováno
thumbnail Indie

Česká republika byla partnerskou zemí letošního ročníku největšího strojírenského veletrhu v indickém Čennaí – IESS, což se odrazilo i v počtu vystavujících českých společností. Ve společné expozici, na jejíž přípravě se podílela zahraniční kancelář CzechTrade v Bengalúru, našla místo více než dvacítka českých vystavovatelů. Prestižní mezinárodní akci slavnostně zahájil český ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner spolu s O. Panneerselvamem, místopředsedou vlády indického státu Tamilnádu. Člen představenstva AMSP ČR Libor Musil a představitel indické Rady pro podporu strojírenského exportu (EEPC) na veletrhu podepsali memorandum o porozumění v oblasti aplikovaného vývoje a možnosti spolupráce mezi českými a indickými MSP.

„V tomto memorandu jde hlavně o to, že by indická a česká vláda společně podpořily vývojové a výzkumné projekty, na nichž by pracovali čeští i indičtí odborníci a jejichž výsledky by se pak v konečném stadiu mohly uplatnit v obou zemích. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že Indové mají velký zájem o spolupráci s českými malými a středními firmami, oceňují jejich vyšší vyspělost a know-how. Na druhé straně indický trh se dynamicky rozvíjí, je tam dostatek pracovníků, kteří jsou šikovní a jsou ochotní pracovat s velkým nasazením a za příznivé mzdy,“ říká Libor Musil.

Český industriální park v Bengalúru má první obrysy

V třetím největším indickém městě Bengalúru již působí indický inkubátor pro české podnikatele, na jehož vybudování se AMSP ČR podílela a v němž také sídlí kancelář CzechTrade. Na základě zkušeností z tohoto projektu představitelé Ministerstva průmyslu a obchodu a AMSP ČR považují za efektivní vybudování Českého industriálního parku v této oblasti.

„Indický trh je nasycený a indická cla na dovoz produktů jsou poměrně vysoká, a tak naše výrobky oproti vyráběným přímo v Indii nemohou být konkurenceschopné. Pokud tedy chceme podpořit náš export do tohoto regionu, musíme našim firmám vytvořit kvalitní odrazový můstek. A tak jsme společně s představiteli ministerstva průmyslu dospěli k myšlence Českého industriálního parku, vybudovaného za účasti indického developera, který by nesl většinu rizik s výstavbou spojených. Komplex kancelářských a výrobních budov by byl velmi flexibilní a jeho prostory by se snadno přizpůsobily potřebám jednotlivých konkrétních firem. V praxi by to pak fungovalo tak, že česká firma, která bude chtít v Indii vytvořit montážní či výrobní závod, mít sklad a tak podobně, bude moci tohoto zázemí za velmi příznivých cenových podmínek využít včetně lidských zdrojů, poradenství v oblasti místních zákonů, účetnictví a dalších nezbytností. To jí v počátcích expanze hodně pomůže a až po etablování na tamním trhu může přistoupit k budování vlastního objektu, které už je finančně daleko náročnější a může být také rizikové,“ informuje dále Libor Musil. Všechny zúčastněné strany včetně CzechTrade, ČEB a EGAPu na projektu pilně pracují a plánují představit ho veřejnosti už na konci června.

Text: Libor Musil

Foto: archiv Liko-s

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2018 na straně 9.

Štítky Indie, AMSP

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.