Příležitosti pro české firmy v Maroku

Text Jana Kostrounová Publikováno
thumbnail Maroko

Automobilový průmysl

V zemi byly založeny dvě integrované průmyslové zóny se speciálním zaměřením na automobilový průmysl a subdodávky (v Kenitře a Tangeru), které nabízejí např. pětileté osvobození od daně z podnikání, 10% státní příspěvek na celkové investiční náklady apod. Maroko poskytuje také podporu na vyškolení pracovních sil (souběžně jsou zakládány tři státní vzdělávací instituty pro potřeby automobilového průmyslu). Automobilový průmysl se během posledních let etabloval jako významný exportní sektor marocké ekonomiky. Kromě produkce samotných osobních vozů je jeho významnou součástí výroba součástek. Jedná se především o produkci elektrických kabelů, v menší míře také lisování plastů, plechů a výrobu autotextilií. Mezi perspektivní položky patří dále vybavení opravárenských dílen.

Letecká doprava

Kromě podpory investic se dynamicky rozvíjí integrovaná průmyslová platforma v Nouaceuru u Casablanky, tzv. Midparc Casablanca Free Zone, kde byl v roce 2013 rovněž otevřen oborový vzdělávací institut. K již přítomným skupinám EADS, Thales, Boeing a Safran přibyla nová továrna kanadské firmy Bombardier či francouzské Ratier Figeac. Celkem zde nyní působí přes 100 firem zaměřených na kabeláž, výrobu součástek a údržbu.

Důlní, těžební a ropný průmysl

Maroko projevilo explicitní zájem o zapojení českých společností do oblasti dobývání nerostů a do geologického průzkumu i s odkazem na dobrou zkušenost s česko-slovenskými geology působícími v zemi v 60. a 70. letech minulého století. Marocké doly mají zájem o nové dobývací technologie. To vše v kontextu vládní těžební strategie, která si klade za cíl do roku 2025 ztrojnásobit obrat těžebního sektoru (nepočítaje fosfátový průmysl), zvýšit investice do geologického průzkumu a zdvojnásobit počet pracovních míst v sektoru na 30 000.

Energetika

Maroko disponuje značným potenciálem obnovitelných zdrojů, jejichž využívání se teprve rozvíjí. Země přijala Národní energetickou strategii, která si vytyčila, že již v roce 2020 by mělo 42 % energie pocházet z obnovitelných zdrojů, zejména solárních a větrných. Na podporu této strategie byl zřízen speciální fond o objemu 1 mld. amerických dolarů. Vládní podprogram solární energie do roku 2020 počítá s výstavbou pěti solárních elektráren o výkonu 2000 MW. Obdobně je realizován i podprogram větrné energie s cílem celkového výkonu větrných elektráren 2000 MW v roce 2020. Větrné parky, které budou aktuálně financované (1000MW projekty) v rámci tohoto programu, mají být realizovány formou partnerství veřejných a soukromých institucí. Mezi další příležitosti patří softwarová výbava pro solární elektrárny.

Text: Jana Kostrounová

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2017 na straně 23.

Štítky Maroko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.