Příležitosti pro české firmy v Nigérii

Text Beata Matusiková Publikováno
thumbnail Nigérie

Energetika

Nigerijský stavební průmysl, zemědělství, zásobování vodou i ropný průmysl vyžadují stále více elektrické energie. Její nedostatek a velmi časté výpadky proudu budou přes snahu vlády ještě dlouho pokračovat. Nezbytným vybavením všech obytných i veřejných budov, ale i dílen a výrobních závodů je tak stále generátor. Přenosová soustava je zastaralá. V roce 2013 byla dokončena privatizace, obyvatelé čekají rychlé zlepšení situace. Soukromí investoři, kteří soustavy privatizovali, by měli provést rychlou modernizaci, která však zatím probíhá pozvolna.

Zdravotnictví a farmacie

Rozvoj zdravotnictví je jednou z priorit nigerijské vlády. Veřejné nemocnice mají většinou zastaralé vybavení, které je třeba postupně modernizovat. Roste počet nových soukromých klinik pro náročné a movité pacienty. Tento sektor skýtá mnoho příležitostí pro české firmy.

Chemický průmysl

V zemi se prudce zvyšuje spotřeba pracích a čisticích prostředků, což souvisí i s rostoucím počtem obyvatel, kterých má být do dvaceti let 500 milionů. Stavební průmysl a budování infrastruktury zvyšuje poptávku po štěrkovém kameni, intenzifikace zemědělství zase po základních surovinách k výrobě hnojiv.

Vládní programy pro zemědělství

Vládní programy počítají s podporou zemědělců a venkova jako celku. Jejich snahou je podpořit farmáře a zvýšit jejich průměrné mzdy zlepšením možností odbytu potravin, zajištěním modernějších technologií a zlepšením dopravní infrastruktury. Řada zemědělců dosáhne na půjčku v rámci plánovaného úvěrování, které bude poskytnuto malým a středním podnikům. Zemědělství bude také podpořeno díky výstavbě nových přehrad, modernizací zavlažování, zefektivněním správy vod a ochranou před povodněmi.

Zemědělství, potravinářství

Extrémně rychle rostou velké městské aglomerace (tj. roste počet spotřebitelů hotových rychloobrátkových výrobků, např. potravin, klesá podíl samozásobitelů). Tento trend je významný zejména pro vývozce (investory) potravinářského zboží. Velký odbyt by mohla mít i zařízení na výrobu potravin. Reformu zemědělství a rozvoj potravinářského průmyslu vláda proto považuje za jednu z hlavních priorit. Podle ministra zemědělství potřebuje Nigérie 300 tisíc traktorů, ale má jich pouze 30 tisíc.

Text: Beata Matusiková

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2017 na straně 21.

Štítky Nigérie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.