Příležitosti pro české firmy v Keni

Text Michal Minčev Publikováno
thumbnail Keňa

Stavebnictví

Rozdíl mezi poptávkou po bydlení a nabídkou bytů přesahuje ročně 156 tisíc bytů. Protože se kvůli objektivním příčinám nepodaří tento deficit v nabídce uspokojit (rozdíl mezi příjmy a stavebními náklady na bydlení), přesouvají keňští developeři pozornost od nabídky luxusního bydlení k nabídce dostupného bydlení pro středně příjmovou část populace. Vzhledem k nedostatečné lokální nabídce některých stavebních a vybavovacích materiálů představuje budoucí stavební výstavba dostupného bydlení příležitost pro české firmy.

Zdravotnictví a farmacie

Zdravotnictví je vládní prioritou, Keňa má dlouhodobý záměr dosáhnout všeobecného pokrytí základními zdravotnickými službami, které by odpovídaly standardu země střední úrovně příjmů. Projekty v sektoru zdravotnictví jsou rovněž finančně podporovány ze strany Světové banky. Soukromé zdravotnické instituce jsou schopny využít i zařízení určené pro movitější klientelu. Očekává se, že dojde k navyšování počtu lékařů v keňském zdravotnictví, což by mělo vyvolat zvýšení poptávky po zdravotní technice.

Energetika

Zastaralá energetická soustava je jednou z překážek rychlejšího rozvoje ekonomiky země. Vláda upřednostňuje zejména rozvoj geotermální energie. Přestože se její plány nedaří naplňovat rychlostí, kterou si stanovila, již dnes je země ve spotřebě energie soběstačná. Příležitosti se tak nabízejí v lokální výrobě elektrické energie (off-grid řešení). Potenciál Keni v oblasti malých vodních elektráren je až 3 tisíce MW, ovšem instalovaná kapacita je pouhým zlomkem potenciálu: 25 MW. Zapojení českých firem by mohlo být v oblasti subdodávek technologických zařízení. Keňa dále zahajuje těžbu ropy na svém území s tím, že v příštích pěti letech má být vybudován ropovod v délce 900 km za částku 4,2 mld. USD. Existuje tak potenciál dodávek v oblasti technické podpory výstavby ropovodu. Potřebnou opatrnost je potřeba věnovat zajištění platby od EPC dodavatele.

Zemědělství a potravinářství

Zemědělství zaměstnává 70 % pracovní síly a na tvorbě HDP se podílí více než 30 % (tento podíl na rozdíl od ostatních zemí regionu za posledních 5 let dokonce o 5 % vzrostl). Vývoz čaje, kávy a čerstvých květin tvoří spolu s cestovním ruchem pilíře keňské ekonomiky. V zemi již existuje relativně vyspělý agroprůmysl a lze předpokládat jeho další rozvoj. Stále však existuje značný potenciál, který zemědělská prvovýroba v Keni nabízí v oblasti mechanizace (ať již pro malé, tak pro velké farmy). Poptávka po potravinářských produktech z dovozu je pak generována ze strany movitější městské klientely.

Text: Michal Minčev

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2017 na straně 22.

Štítky Keňa

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.