Příležitosti pro české firmy v Tanzanii

Text Michal Minčev Publikováno
thumbnail Tanzánie

Stavebnictví

Sektor stavebnictví vykazuje během posledních let stabilní růst na úrovni 8 %, který má pokračovat i v nadcházejících letech (do r. 2019); tento růst je dán vysokými investicemi do výstavby nedostatečné infrastruktury (silnice, mosty, železnice), výstavby obytných komplexů a komerčních budov. Populace Tanzanie se má do roku 2050 zdvojnásobit ze současných 55 milionů osob. Již dnes existuje neuspokojená poptávka po bydlení na úrovni 3 milionů bytů. Pro Tanzanii je důležitý rovněž program, díky němuž se postupně daří vytvářet distribuční síť s pitnou vodou.

Energetika

Tanzanská energetická soustava je nedostatečná a ve velmi špatném stavu a zdaleka nestačí pokrýt vysokou poptávku; vláda se situaci přednostně věnuje ve svém pětiletém rozvojovém plánu, neboť nedostatek elektrické energie je hlavní překážkou ekonomických aktivit. Rozvojový plán ministerstva energetiky počítá s dynamickým růstem instalované energie a s rozvojem distribuční soustavy tak, aby se přístup k elektrické energii zvýšil z 15 % na 30 %. K rozvoji energetického sektoru by měly přispět i rozsáhlé zásoby zemního plynu odhadované na 50 trilionů kubických stop. Příležitosti jsou tak spojené s budoucí plynofikací Tanzanie ve všech oblastech, včetně úprav motorových vozidel (LPG).

Zdravotnictví a farmacie

Výdaje na zdravotnictví vykazují růst, na kterém mají aktuálně hlavní podíl donorské příspěvky (priorita zdravotnictví se odráží i v růstu vládních výdajů, které s nástupem nové tanzanské administrativy vzrostly z tradičních 7 % na 9,2 %). Současná vláda zařadila mezi své priority zvýšení kvality zdravotnického systému. Na podporu zdravotnictví počítá do roku 2020 s alokovanou částkou ve výši 240 mil. USD. Z této částky půjde 35 % na rozvoj zdravotnického systému, další čtvrtina na prevenci zdraví dětí, zajištění porodnické péče a dostupnost zdravotní péče pro většinu obyvatel a zbylých 15 % je určeno na výživu a zajištění potravinové bezpečnosti.

Zemědělství a potravinářství

Jde o nejdůležitější sektor ekonomiky, který vytváří čtvrtinu HDP země, zajišťuje tři čtvrtiny vývozu a zaměstnává 80 % pracovní síly; vláda vydává na rozvoj zemědělství 7 % svého rozpočtu. Jeho růst je dán zejména produkcí základních komodit (kukuřice, maniok). Předpokládá se intenzifikace pěstování základních plodin pomocí aplikace hnojiv a použitím strojového zařízení, jakož i v případě zpracování potravinářské produkce.

Text: Michal Minčev

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2017 na straně 23.

Štítky Tanzanie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.