Příležitosti pro české firmy v Rumunsku

Text Milan Peprník Foto Eva Stanovská Publikováno
thumbnail Rumunsko

Stavebnictví

Růst stavebnictví v Rumunsku patří k nejvyšším v EU. Plánuje se výstavba několika projektů velkého rozsahu, mezi nimiž je například rozšíření bukurešťského metra a terminálu mezinárodního letiště Otopeni v Bukurešti. V rámci dopravního plánu rumunské vlády na období 2015 až 2030 je alokováno 43,5 mld. eur, což dává českým společnostem prostor participovat dodávkami a subdodávkami stavebních materiálů a technologií, strojů, zařízení a případně i formou dodávek stavebních prací nebo stavební supervize.

Automobilový průmysl

S ohledem na celkovou zastaralost vozového parku v rumunských městech a v souvislosti s konáním fotbalového šampionátu EURO 2020 existuje značný potenciál pro dodávky technologií a komponentů pro městskou dopravní techniku a všeobecně také pro logistiku, včetně parkovacích systémů nebo prodejních automatů. Bukurešť připravuje výběrová řízení na konfiguraci systému městské hromadné dopravy a mezinárodní výběrové řízení na nákup nových autobusů. Další poptávku tvoří tramvaje, příměstské vlaky a kolejová infrastruktura.

ICT

Dynamicky se rozvíjející sektor ICT spolu s navazujícími perspektivními obory, jako je věda a technické vzdělávání, tvoří v Rumunsku ideální předpoklady pro vznik nových vývojových center. V zemi také dochází k reformě a modernizaci veřejné správy včetně její digitalizace. Příležitost představují dodávky technologií, specializovaného softwaru pro řízení průmyslových provozů a call center nebo softwaru řešení pro ochranu firemních dat.

Zdravotnictví a farmacie

Rostoucí počet obyvatel ve velkých městech spolu s neefektivní primární a ambulantní péčí vytváří tlak na vznik nových a modernizaci stávajících zdravotnických zařízení. Existují příležitosti pro export lékařských zařízení a přístrojů, zdravotnického materiálu, pomůcek nebo vybavení zdravotnických pracovišť. Na rumunském trhu jsou také všeobecně žádána moderní parafarmaceutika, volně prodejné doplňky stravy a spotřební materiál.

Text: Milan Peprník

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2018 na straně 21.

Štítky Rumunsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.