Příležitosti pro české firmy v Itálii

Text Marek Atanasčev Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Itálie

Průmysl 4.0

Před dvěma lety vláda spustila Národní podnikatelský plán 4.0. Státní finanční podpory v tomto směru využívají především výrobní podniky ze severu země (86 %) z kovozpracujícího, strojírenského a chemického průmyslu. Nová vláda premiéra Conteho chce klást silný důraz na podporu podniků při přípravě programu Agenda 2030 cíleného i na větší podporu rozvoje robotizace a digitalizace.

Vodohospodářský sektor

Italské vodohospodářství vykazuje ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi silný deficit infrastruktury. Disponuje zastaralými zařízeními a v opotřebované infrastruktuře dochází k velkým ztrátám vody (až 40 %). Vláda si v programu vytyčila administrativní usnadnění projektů a podporu investic, a to i díky tlaku ze strany EU. Projekty vyžadují komplexní dodávky, včetně navazujících služeb. Velcí hráči působící v oblasti technologií pro vodní hospodářství projevují zájem o novou spolupráci a o zahraniční dodavatele.

Smart technologies

V Itálii se probouzí zájem o chytré technologie pro řízení firmy. Loni vzrostl italský digitální trh o 25 % na hodnotu 70,5 mld. eur. Sektor je poháněn především službami cloud computingu, rekordním zájmem o aplikační software a nárůstem ICT služeb. Odvětví, která se nejvíce podílejí na projektech digitální transformace, jsou banky (7,6 mld. eur), průmysl (7,3 mld. eur) a distribuce a služby (4,5 mld. eur). Následují je zdravotnictví, doprava a obrana. Do ICT investují nejvíce velké společnosti, a to z 59 %.

Letecký průmysl

Italský aerospace je čtvrtý nejrozvinutější v Evropě a sedmý ve světě. V oboru se pohybuje na 50 tisíc firem, jejichž celkový obrat dosáhl 15,3 mld. eur. Itálie navíc podporuje výzkum a vývoj, např. financováním či daňovými úlevami. Vedle hlavních dodavatelů, jako jsou Leonardo, Fincantieri, GE Avio, Iveco a Piaggio Aerospace, tvoří národní dodavatelský řetězec mnoho malých a středních podniků. České firmy se uplatňují na italském trhu jak formou subdodávek, tak i prodejem finálních produktu.

Zdravotnické potřeby a služby

Export a poptávka domácího trhu zdravotnických prostředků činí 16,5 mld. eur. S ohledem na demografický vývoj se předpokládá, že státní výdaje do budoucna porostou. V tomto inovativním a velmi specializovaném odvětví operuje na 4000 malých společností i velkých nadnárodních skupin. Trh je ze dvou třetin orientován na státní zdravotnictví, ovšem v poslední době přibývá soukromých klinik. Mezi Italy také roste trend zdravotní turistiky — zhruba čtvrt milionu se jich léčí v zahraničí (hlavně stomatologie, plastická chirurgie, léčba neplodnosti a bariatrická chirurgie).

Text: Marek Atanasčev

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 24.

Štítky Itálie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.