Společně to zvládnemePushpak Prakash je toho nejlepším důkazem

Text Daniel Libertin Foto archiv LIKO-S Publikováno
thumbnail Indie

„V indicko-českých obchodních vztazích vidím obrovské možnosti a mnohé z nich stále nevyužité,“ říká Pushpak Prakash, majitel společnosti Pushpak Products a honorární konzul České republiky v Bengalúru. Díky své píli a cílevědomosti se postupně vypracoval téměř z ulice přes založení rodinné firmy až do dnešní pozice mezinárodně oceňovaného podnikatele a honorárního konzula. Vedle toho je členem představenstev různých oborových svazů a působí také na indickém ministerstvu pro malé a střední podniky. Je zkrátka ztělesněním toho, že nic není nemožné – a to je také jeho celoživotním krédem.

Tajemství úspěchu? Zarputilost!

Když se Pushpak Prakash pustil do podnikání, byl bez peněz, neznal nikoho, pořádně ani svůj obor, ale s kartami, které mu rozdal život, se spokojit nechtěl. Musel proto o to víc přidat na zarputilosti a ochotě se neustále zlepšovat. „Vždycky jsem se snažil využít naplno příležitostí, které se nabízely, a řídil jsem se tím, že každému zákazníkovi poskytnu stoprocentní servis,“ vysvětluje.

Společnost Pushpak Products, kterou vybudoval, je v Indii známá klíčovou rolí v projektech jako Moon Mission a Mars Mission a je uznávanou značkou produktů a služeb souvisejících s letectvím, obranou, automotive a dalšími odvětvími.

Firma uzavřela mimo jiné partnerství s Indickou organizací pro vesmírný výzkum (ISRO) a v jeho rámci dodala některé ze svých nejúspěšnějších leteckých projektů, jako jsou satelity GSAT-15, 16 a 17 nebo projekt PSLV-C37, kdy bylo v jednom letu úspěšně vypuštěno 104 satelitů najednou. Pushpak Products spolupracuje také s podnikem Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) na některých z jeho významných projektů, například na vývoji bojových letounů, leteckých motorů (např. GTX-35VS Kaveri) a dalších.

Pokud jde o automobilový průmysl, dodává Pushpak již více než dvě desetiletí pro Toyotu a v menší míře i pro společnosti Honda, L&T, Scania, Volvo, BHEL, BEL či Bosch.

Česko jako druhý domov

Život někdy přináší úžasné náhody. Jednou z nich je i příběh o tom, jak se Pushpak Prakash stal honorárním konzulem pro Českou republiku. „V roce 2012 měla moje firma na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně malý stánek. Jednoho pozdního večera, to už jsem byl na stánku úplně sám, jsem uviděl dva kolemjdoucí a vyzval je, aby se přišli podívat. Byli to zakladatel a majitel firmy LIKO-S Libor Musil a jeho syn a jejich návštěva a krátký rozhovor postupně vedly k vybudování vzájemného vztahu mezi oběma firmami a jejich představiteli,“ vzpomíná na začátky spolupráce, ale dnes už také pevného přátelství Pushpak Prakash.

Ty vyústily až ve skutečnost, že před lety uspořádal pro české podniky v Bengalúru s podporou ASMP ČR a českého velvyslanectví setkání investorů, které se setkalo s úspěchem a přispělo velkou měrou k tomu, že se stal honorárním konzulem České republiky v Bengalúru.

Flexibilita během pandemie

Celostátní „lockdown“ v Indii, který trval od dubna do července letošního roku, znamenal pro průmyslovou výrobu těžký úder. „Naše firma se však dokázala přizpůsobit měnícím se podmínkám a ještě pomoci zmírnit šířící se nákazu. V dobách krize je více než kdy jindy zásadní udržet všechno v chodu. Když jsem uviděl potenciální příležitost, vrhl jsem se bez prodlení do výroby nemocničních vozíků pro ventilátory. V několika dnech naše firma přebudovala výrobní kapacity a během dvou měsíců jsme dodali indické vládě 9200 ventilačních vozíků prostřednictvím společnosti Bharath Electronics Limited v rámci programu Make in India. Přispěli jsme tak k boji proti covidu-19 a zároveň jsme pomohli zajistit živobytí téměř tisíci rodinám a osmačtyřiceti malým a středním podnikům,“ říká Pushpak Prakash s hrdostí.

Samozřejmě dál sleduje negativní vývoj pandemie v obou zemích a věří, že obě země obstojí a neustálým učením se za pochodu budou vůči dopadům pandemie odolnější.

Pomoc českým firmám orientovat se v Indii

Vzájemná podnikatelská spolupráce Indie a České republiky může obohatit firmy v obou zemích a pro Pushpaka Prakashe jde o naprostou prioritu. Jeho společnost se podílí na činnosti Českého podnikatelského inkubátoru v Bengalúru, který poskytuje společnou platformu pro české podniky, aby využily vládní iniciativy Make in India.

„Pomoci mohou i mé úzké vazby na regionální vládu státu Karnátaka a další významné entity, což pro české podniky vstupující na indický trh funguje jako významný faktor, jak vám může potvrdit řada referencí ze strany českých i indických firem. Vláda státu Karnátaka má o zahraniční investice z České republiky velký zájem. V této souvislosti není bez zajímavosti ani fakt, že český honorární konzulát v Bengalúru má výhodnou polohu několik minut jízdy autem z místního mezinárodního letiště,“ zdůrazňuje podnikatel.

Díky přímé podpoře, kterou Pushpak Prakash za posledních více než pět let poskytuje českým podnikům chystajícím se proniknout do Indie, mají české firmy zajištěné ideální podmínky, jež pomohou celý proces výrazně urychlit. Ať už jde o zakládání poboček, návštěvy místních výrobních podniků, kulturní zájezdy nebo jiné druhy podpory.

Role českého podnikatelského inkubátoru

Z jeho iniciativy byla uspořádána řada B2B setkání pro delegáty AMSP ČR se zástupci Asociace malých podniků státu Karnátaka. Následně bylo i vzhledem k vůdčímu postavení Bengalúru v oblasti těžkého strojírenství, obráběcích strojů a letectví rozhodnuto o zřízení Českého podnikatelského inkubátoru právě v tomto městě.

V roce 2017 byl Český podnikatelský inkubátor slavnostně uveden do provozu, a to za podpory velvyslanectví České republiky, CzechTrade a AMSP ČR. Potenciálním investorům poskytuje třistašedesátistupňovou podporu, přičemž součástí konzultačního týmu je i Pushpak Prakash. O služby inkubátoru projevily zájem některé přední české společnosti, například Tatra Trucks, Liko-S, Watersavers, Metaliko, High Tech (HTP), Mediatrade, Euro Modular, THT Ostrava CZ a PBS Group. Poradenské služby se nezaměřují jen na byznys, ale i na to, aby se české podniky v Indii cítily jako doma.

Na tuto iniciativu naváže chystaný Český průmyslový klastr rovněž v Bengalúru, který má fungovat jako ideální prostředí pro seznamování českých a indických podniků a výměnu zkušeností mezi oběma zeměmi.

České dodávky pro indický obranný průmysl

Česká delegace vedená velvyslancem Milanem Hovorkou se zúčastnila veletrhu obranného průmyslu, kde představila svá řešení a hi-tech produkty, které podle Pushpaka Prakashe mohou výrazně zlepšit indické zbrojní a obranné systémy.

Pár konkrétních příkladů: THT Ostrava CZ chystá dodávku sestavy teflonových hadic pro vrtulníky a letadla s místním indickým partnerem, firmou Pushpak Products. První brněnská strojírna Velká Bíteš a Czechoslovak Group zase budou dodávat díly a součásti pro pokročilé motory a střeliva, zatímco LIKO-S zahájil v Bengalúru ve spolupráci s místními malými a středními podniky výrobu zvukotěsných kabin pro obranný a letecký průmysl.

Na příběhu Pushpaka Prakashe lze ilustrovat, jak dynamickým vývojem Indie za poslední roky prošla. Již to není rozvojová země, která neumí prosadit svůj ekonomický potenciál: dnešní Indie je stát hladový po inovacích, po kvalitních produktech a službách. I proto je zřejmé, že také v česko-indických obchodních vztazích existuje velký prostor pro intenzivnější spolupráci, a to i přes současnou pandemii.

Text: Daniel Libertin

Foto: archiv LIKO-S

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2020 na straně 10-12.

Štítky Indie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.