Příležitosti pro české firmy ve Finsku

Text Aleš Marta Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Finsko

Energetika

Podobně jako Dánsko, respektive skandinávské země obecně, také Finsko zamýšlí investice „zelené" infrastruktury, technologií a průmyslových řešení (výstavba větrných elektráren, biospaloven a bioplynových stanic, dobíjecích stanic pro elektrické automobily, energetické úpravy budov či ekologické obalové materiály). Z důvodu dlouhodobého energetického deficitu se ve Finsku i nadále plánují investice do jaderné energetiky.

Zdravotnictví a farmacie

V oblasti zdravotnického a farmaceutického průmyslu se klade silný důraz na využití nejmodernějších technologií při léčbě a péči o pacienty. S ohledem na tento trend mají v oboru potenciál nanotechnologie, 3D tisk a biotechnologické inženýrství (například monitorovací přístroje). S ohledem na rozlohu země a demografickou strukturu obyvatelstva (jedna z nejstarších v Evropě) bude v budoucnosti nutná modernizace regionálních spádových nemocnic spolu s přesouváním části péče o pacienty do domácího prostředí. To představuje příležitost pro dodavatele inteligentních systémů umožňujících klientům větší autonomii, lepší a dostupnou péči a komunikaci.

ICT

V důsledku dlouhodobé orientace Finska na digitalizaci lze i nadále očekávat silnou poptávku po softwarových řešeních aplikovatelných v širokém spektru odvětví, zejména pro zdravotnictví, sociální péči, vzdělávání/školení, systémy veřejné správy, podnikové procesy, logistiku a optimalizaci dodavatelských řetězců.

Železniční a kolejová doprava

Také v železniční dopravě finská vláda počítá s ozeleněním, včetně nízkoemisní dopravní infrastruktury. Vedle právě probíhajících projektů tramvajových tratí v Turku a v Tampere vláda navíc odsouhlasila plán na výstavbu dvou vysokorychlostních železničních tratí —mezi Helsinkami a Tampere, resp. Helsinkami a Turku (náklady na výstavbu jsou odhadovány na přibližně 9 mld. eur). Kromě toho je v plánu výstavba železniční tratě Pasila—Riihimäki a v delším časovém horizontu takzvaná arktická železnice.

Text: Aleš Marta

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2020 na straně 26.

Štítky Finsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.