Konec volného pohybu zboží a služeb se blížíVelká Británie definitivně opouští celní unii a vnitřní trh EU

Text Kateřina Myslivcová Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Velká Británie

Posledním prosincovým dnem letošního roku skončí přechodné období, jehož cílem bylo zachovat většinu opatření před odchodem Spojeného království z celní unie a vnitřního trhu EU. Od 1. ledna 2021 bude obchodní politika této země zcela nezávislá, což bezpochyby přinese řadu zásadních změn v obchodním režimu s evropským kontinentem.

Spojené království je jedinou zemí, která spustila proces dle čl. 50 Smlouvy a formálně opustila EU. Stalo se tak 31. ledna 2020, kdy přestalo být součástí unijních institucí. Spustilo se ale přechodné období, jež ponechalo většinu opatření v platnosti – alespoň na určitou dobu. Vznikl tak prostor pro dojednání dohody o budoucích vztazích mezi těmito dvěma celky, aniž by se změnil obchodní režim. Jelikož přechodné období nebylo prodlouženo, opouští Spojené království po čtyřech a půl letech od britského referenda, ve kterém 52% většinou hlasů rozhodlo o svém odchodu z EU, také vnitřní trh a celní unii EU. Přesné nastavení budoucích vztahů ale zůstává nadále otázkou.

Jednání o budoucím vztahu

Po odchodu Spojeného království na začátku letošního roku byla zahájena jednání o budoucím vztahu mezi EU a Spojeným královstvím, která jsou vedena hlavními vyjednavači – Michelem Barnierem za EU a Davidem Frostem za UK. Již od počátku jednání v březnu 2020 se představy o budoucím vztahu lišily. V ekonomické oblasti usiluje Spojené království o dohodu o volném obchodu s maximální nezávislostí na pravidlech EU, podobnou obchodním dohodám, které uzavřela EU například s Kanadou či Japonskem. Z unijního pohledu však kvůli geografické blízkosti a míře ekonomické integrace s Evropou není možné stavět Spojené království na úroveň třetích států, které nikdy nebyly součástí unijního celku.

Fakt, že možnost prodloužení přechodného období nebyla využita, značně zkrátil čas pro vyjednání dohody. Aby byl zajištěn co nejhladší přechod, musí být dohoda připravena vstoupit v platnost poté, co vyprší přechodné období, což bude na konci prosince 2020. Dlouhé měsíce jednání na pozadí celosvětové pandemie covidu-19 však nepřinesly velký pokrok ani zásadní průlom v klíčových sporných otázkách, jimiž jsou hospodářská soutěž, rybolov a mechanismus urovnávání sporů a jejich vymáhání.

Partnerství bez dohody?

V tuto chvíli nelze vyloučit možnost, že dohoda uzavřena nebude. Při vyjednávání obchodních dohod je zvykem, že vyjednávači mají k dosažení dohody několik let. Je tedy možné, že se v tak krátkém čase, který zbyl pro nastavení partnerství mezi UK a EU, všechny sporné body nepodaří vyřešit.

Bez dohody o budoucích vztazích by bylo Spojené království právně považováno za běžnou třetí zemi, což by vytvořilo značné překážky obchodu. EU a UK by obchodovaly za podmínek Světové obchodní organizace (WTO) na bázi doložky nejvyšších výhod, což znamená, že by obchodování probíhalo stejně jako s každou jinou zemí, se kterou nemá EU uzavřenou preferenční obchodní dohodu. To by přineslo nejen náklady v podobě placení cel, ale i jiné překážky netarifního charakteru.

Uplynutí přechodného období ale nutně nemusí znamenat, že EU již nikdy se Spojeným královstvím obchodní dohodu neuzavře. Krach jednání by ale znamenal takřka přes noc pád z nejvyššího standardu na minimální úroveň podmínek pro obchodování, což by firmy ze začátku pocítily zejména v celní oblasti.

Změny jsou nevyhnutelné

V každém případě od 1. ledna 2021 pocítí občané i firmy naplno důsledky odchodu Spojeného království z EU, a to bez ohledu na výsledek nyní probíhajících jednání. Po odchodu UK z celní unie a jednotného trhu nebude již nadále možné čerpat výhody plynoucí z členství v Unii, protože dojde k ukončení volného pohybu zboží, služeb i osob. Spojené království také znovu získá autonomii v regulatorní oblasti.

U obchodu zbožím dojde ke změnám nejen v celní oblasti či v daňových pravidlech, ale i při získávání osvědčení a povolení nebo označování zboží. Končí také uznávání certifikátů vydaných britskou zkušebnou. Konkrétní podmínky vývozu na britský trh budou po odchodu z EU určovány výhradně Spojeným královstvím a časem se budou odlišovat od podmínek působení na vnitřním trhu EU. Začnou se také uplatňovat dva rozdílné celní sazebníky při vzájemném obchodování. Kontroly na hranicích budou v zásadě trojího druhu – bezpečnostní (zejména pro zboží živočišného a rostlinného původu), finanční (související s celním prohlášením, daňové aj.) a kontroly dozoru nad trhem (zejména pro průmyslové zboží, jež musí splňovat např. legislativní požadavky).

U obchodu službami je pak třeba připravit se zejména na změny u finančních, dopravních a audiovizuálních služeb či při uznávání kvalifikací. Již nebude možné se svobodně usazovat ve Spojeném království a nebude umožněn volný pohyb služeb tak, jak jej známe nyní.

V praxi to znamená, že bude nutné překonat odlišnosti obou trhů, i když bude dohody dosaženo. Ať už se podaří uzavřít sebelepší dohodu, nikdy nenahradí výhody členství v EU, proto je nutné se na nadcházející změny připravit.

Kde se dozvíte více

Pokud Vaše firma obchoduje se Spojeným královstvím či přes něj přepravuje zboží, pak byste měli nastávajícím změnám věnovat zvláštní pozornost. Na webových stránkách Evropské komise lze naleznout přes 100 oznámení o připravenosti pro různé oblasti, ať už se jedná o obchod průmyslovým zbožím, motorová vozidla či platbu DPH. Stejně tak je možné využít stránky britské vlády, které disponují detailními přehledy, jak vyvážet nebo dovážet z/do Spojeného království.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR dlouhodobě nabízí asistenci při hledání odpovědí na otázky z praktického života, které se týkají nejen vzájemného obchodování. Výběr nejběžnějších otázek společně s podrobnými informacemi o brexitu naleznete na www.businessinfo.cz/brexit . Na webu MPO naleznete mimo jiné informace o chystaných akcích s brexitovou tematikou. Můžete využít i interaktivního Průvodce pro podnikatele k dopadům brexitu, abyste zjistili, jakých aspektů se změny v obchodování dotknou. Ministerstvo nabízí také individuální konzultace – firmy se mohou se specifickými dotazy obracet na brexit@mpo.cz nebo na Zelenou linku pro export na telefonním čísle 800 133 331.

Text: Kateřina Myslivcová

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2020 na straně 70-71.

Štítky Velká Británie, brexit

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.