Blízký východ: pravidlo „Zaplať, nebo prodluž“

Text Jiří Schveinert Foto Archiv KB Publikováno

Naše firma se zabývá dodávkami náhradních dílů pro nákladní automobily a stavební stroje. V posledních letech posilujeme své obchodní aktivity v oblasti zemí Blízkého východu. Ve smlouvách uzavíraných v této části světa se často vyskytuje požadavek na zajištění našich dodávek pomocí bankovní záruky. Obchodní partneři v tomto teritoriu však zpravidla nepřijímají bankovní záruky vystavené v jejich prospěch českými bankami, ale vyžadují pouze bankovní záruky od místních bank. Mají české banky k dispozici nástroj, který by tuto situaci mohl vyřešit?

Jan Kahánek, jednatel MARTEX TRADE, s.r.o.

Odpovídá Jiří Schveinert, vedoucí oddělení bankovních záruk, Global Transaction Banking, KB 

Jak funguje protizáruka

Na první pohled složitou situaci se zařizováním bankovní záruky ve vzdálené zemi a v cizí bance lze vyřešit velmi jednoduše použitím tzv. protizáruky. V praxi se jedná o soubor dvou bankovních záruk (protizáruky a finální záruky), které na sebe v procesu vystavení navazují. Česká banka vystaví z příkazu svého klienta protizáruku ve prospěch zahraniční banky, ve které ji požádá, aby vystavila ve prospěch místního příjemce finální bankovní záruku. Zahraniční banka to provede čistě na základě obdržené protizáruky. Obchodní partner tak obdrží finální bankovní záruku vystavenou místní bankou, která je zajištěna protizárukou zaslanou českou bankou.

Platnost protizáruky je většinou o 15 až 30 dní delší, než je platnost záruky finální. Důvod je čistě praktický a souvisí s časem potřebným na procesování případného uplatnění finální záruky ze strany bank. Pokud by u zahraniční banky došlo k uplatnění finální záruky, vyžádá si finanční plnění za toto uplatnění od české banky. Dodatečný časový prostor nutný pro zaslání svého požadavku poskytuje zahraniční bance právě delší platnost české protizáruky.

Vzhledem k tomu, že jsou do vystavování konečné záruky zapojeny dvě banky, je nutné počítat i s vyššími náklady na zřízení záruky. Kromě poplatků české banky zahrnují i poplatky banky zahraniční.

Protizáruka je často využívaným instrumentem a podle občanského zákoníku platného od 1. 1. 2014 je její institut nově zakotven i v českém zákoně.

Jaká je praxe

S žádostmi o protizáruky se setkáváme především u klientů, kteří obchodují v oblastech Blízkého a Středního východu, Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie a severní Afriky. Jedná se zejména o ručení vůči vládním institucím nebo státním organizacím a firmám v zemích, kde podle právního řádu či předpisů musí být záruka vystavena místní bankou. Výjimkou není ani její použití v případech, kdy je požadováno, aby byla vystavena konkrétní bankou v zahraničí.

Našim klientům při vystavování protizáruky zdůrazňujeme, že finální záruka bude podléhat právnímu řádu dané země. Eliminovat některé dopady místního práva lze podřízením konečné bankovní záruky Jednotným pravidlům pro záruky vyplatitelné na požádání Mezinárodní obchodní komory (ICC Paříž, publ. č. 758). Tato pravidla ze strany obchodních partnerů, zejména těch z veřejného sektoru, nemusí být vždy akceptována.

Specifickým rysem protizáruk zvláště do oblasti Blízkého východu je jejich prodlužování formou alternativního uplatnění nazývaného „zaplať, nebo prodluž“, na jehož základě musí česká banka klienta prodloužit platnost protizáruky podle požadavku místní banky, nebo provést plnění. V praxi to znamená, že bankovní záruka, a tedy i protizáruka, může být platná až do té doby, než konečný příjemce rozhodne o jejím ukončení. Je tedy nutné, aby klient tuto oblast nepodceňoval a již před podpisem obchodní smlouvy se v těchto teritoriích zaměřil i na domluvení podmínek a průběhu bankovní záruky.

Místní specifika hrají při vystavování bankovních záruk ve vzdálených zemích velkou roli. Svým klientům proto velmi doporučujeme, aby před podáním žádosti o vystavení bankovní záruky do těchto oblastí konzultovali daný obchodní případ se specialisty naší banky, kteří jim poskytnou své zkušenosti a vyjednají se zahraniční bankou konkrétní podmínky dané transakce.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2014 na straně 43.

Štítky Finance, Blízký a střední východ, Jižní Amerika, jihovýchodní Asie, severní Afrika

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.