Články autora: Jiří Schveinert

Elektronické bankovní záruky v praxi

Naše společnost se pravidelně účastní veřejných výběrových řízení. V letech 2017 a 2018 v souvislosti se zavedením povinné komunikace v elektronické podobě u veřejných zakázek v České republice začaly banky svým klientům poskytovat pro veřejné zakázky záruky v elektronické formě. Zajímalo by nás, k jakému vývoji od té doby u elektronických záruk došlo, jaká je aktuální praxe v jejich používání a jak se bude tato oblast v nejbližší době vyvíjet. Říká Ing. Dagmar Alkérová, ekonomická ředitelka společnosti FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a.s.

Štítky KB

číst celý článek

Blízký východ: pravidlo „Zaplať, nebo prodluž“

thumbnail

Naše firma se zabývá dodávkami náhradních dílů pro nákladní automobily a stavební stroje. V posledních letech posilujeme své obchodní aktivity v oblasti zemí Blízkého východu. Ve smlouvách uzavíraných v této části světa se často vyskytuje požadavek na zajištění našich dodávek pomocí bankovní záruky. Obchodní partneři v tomto teritoriu však zpravidla nepřijímají bankovní záruky vystavené v jejich prospěch českými bankami, ale vyžadují pouze bankovní záruky od místních bank. Mají české banky k dispozici nástroj, který by tuto situaci mohl vyřešit?

Štítky Finance, Blízký a střední východ, Jižní Amerika, jihovýchodní Asie, severní Afrika

číst celý článek

Jak se nová právní úprava dotkne bankovních záruk?

Společnost BLOCK a.s. se zabývá komplexními dodávkami stavebních a technologických celků, od jejich prvotního technického návrhu přes vypracování všech potřebných stupňů projektové dokumentace až po jejich samotnou realizaci, zprovoznění, měření a zkoušky, validace a servis. Působí v oblasti farmacie a biotechnologie, laboratoří, zdravotnictví, průmyslových staveb, tepelné technologie a klimatizace. Pro realizaci dodávek firma využívá bankovní záruky, které zajišťují její závazky z příslušných kontraktů. Jaké změny lze v souvislosti s implementací nového občanského zákoníku očekávat u bankovních záruk? Budou mít tyto změny na poskytování záruk nějaký zásadní dopad?

Štítky Finance

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.