Jak se nová právní úprava dotkne bankovních záruk?

Text Jiří Schveinert Foto archiv KB Publikováno

Společnost BLOCK a.s. se zabývá komplexními dodávkami stavebních a technologických celků, od jejich prvotního technického návrhu přes vypracování všech potřebných stupňů projektové dokumentace až po jejich samotnou realizaci, zprovoznění, měření a zkoušky, validace a servis. Působí v oblasti farmacie a biotechnologie, laboratoří, zdravotnictví, průmyslových staveb, tepelné technologie a klimatizace. Pro realizaci dodávek firma využívá bankovní záruky, které zajišťují její závazky z příslušných kontraktů. Jaké změny lze v souvislosti s implementací nového občanského zákoníku očekávat u bankovních záruk? Budou mít tyto změny na poskytování záruk nějaký zásadní dopad?

Odpovídá Jiří Schveinert, vedoucí oddělení bankovních záruk Global Transaction Banking, KB

Změny reflektují stávající obchodní praxi

Nový občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.) zásadním způsobem mění české soukromé právo. Nahradí po půlstoletí nejen stávající občanský zákoník, ale také více než 230 dalších právních předpisů včetně obchodního zákoníku. V účinnost by měl vstoupit 1. ledna 2014.

Záruka je nově upravena v ustanoveních § 2029 až 2039 občanského zákoníku a nadále zůstává zajišťovacím instrumentem. Zásadním rozdílem nové právní úpravy je skutečnost, že záruku mohou vystavit i jiné subjekty než banky, v takovém případě půjde o tzv. finanční záruku. V případě vystavení záruky bankou bude používán nadále pojem bankovní záruka.

Nově institut protizáruky

Nový občanský zákoník dále výslovně upravuje v praxi využívaný institut tzv. protizáruky, který doposud nebyl v zákonu zakotven. Protizáruka spočívá v tom, že banka klienta žádá o vystavení finální záruky další banku a zavazuje se jí uhradit případné plnění z finální záruky. Ve výsledku tedy vznikne řetězec dvou navazujících záruk. Typické využití: zajištění závazků dlužníka bankou, která se nachází v zemi věřitele.

Jde-li obecně o plnění ze záruky, lhůta pro předložení potřebných dokumentů byla omezena. Výzvu k plnění předkládá příjemce (beneficient) záruky. Podmiňuje-li záruční listina plnění také předložením určitých dokladů, musí být tyto dodány bance bez odkladu a pouze do doby ukončení platnosti záruky.

Postoupení práv z abstraktní záruky

Zásadní změnou pak prošlo ustanovení upravující převod záruky. Ze současné úpravy postoupení tzv. akcesorických záruk se nová právní úprava přiklání k úpravě postoupení práv z abstraktní záruky. Pokud to bude záruční listina výslovně upravovat, respektive nebude upravovat vůbec, je příjemce (věřitel) záruky oprávněn postoupit peněžní částku, která má být vyplacena ze záruky (právo na plnění ze záruky) i právo uplatnit finanční záruku (požádat o plnění ze záruky). Postoupením práva na uplatnění záruky se zároveň automaticky převádí i právo na plnění ze záruky.

Občanský zákoník nově upravuje i výslovnou možnost vystavení záruky z příkazu osoby, která není dlužníkem zajišťovaného závazku.

Jiné otázky proti současnému obchodnímu zákoníku již naopak nový občanský zákoník neupravuje. Jedná se například o přiměřené použití ustanovení o ručení na bankovní záruku nebo o přiměřené použití ustanovení o smlouvě mandátní na smluvní vztah mezi bankou a příkazcem.

Obecně se dá konstatovat, že institut finanční/bankovní záruky doznal změn odrážejících stávající obchodní praxi a nepřináší tak zásadní revoluci při využívání tohoto instrumentu a jeho parametrů.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2013 na straně 47.

Štítky Finance

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.