Z Čech do nitra Afriky s potvrzeným akreditivem

Text Gabriela Kostková Publikováno

Naše ryze česká společnost úspěšně působí na tuzemském i zahraničním trhu již více než 20 let jako přední dodavatel materiálů pro reklamu. Při vývozu využíváme jako platební nástroj potvrzený dokumentární akreditiv. Setkali jsme se však s tím, že tuzemská banka není vždy připravená potvrdit akreditiv z některých světových destinací. Jako vhodné řešení takové situace se ukázalo využití programu na podporu obchodu Evropské banky pro obnovu a rozvoj, kdy naše banka potvrdila akreditiv z Běloruska na významnou částku a následně též financovala, a to na základě přijatého zajištění od EBRD. Je tato podpora dostupná i pro exotičtější trhy, jako jsou například země Středního východu nebo Afrika?

Milan Gregůrek, jednatel společnosti Dencop Lighting spol. s r.o., Zlín

Odpovídá Gabriela Kostková, zástupce ředitele divize Financování obchodu a exportu, KB

Potvrzení akreditivu

Pokud je v poli 49 akreditivní listiny uvedeno „confirm“, znamená to, že vaše banka byla požádána o přidání svého závazku k závazku vystavující banky. Neznamená to ovšem, že tak automaticky učiní.

V případě, že domácí banka potvrdí exportní akreditiv svého klienta, zavazuje se mu k plnění stejně, jako by akreditiv v jeho prospěch vystavila sama. Přebírá totiž na sebe riziko vystavující banky a též riziko země, ze které akreditiv přichází. Je tedy pochopitelné, že potvrzení ze strany banky předchází proces analýzy příslušných rizik.

Pokud se bavíme konkrétně o státech Středního východu a Afriky, může vaše banka vyhodnotit míru teritoriálního rizika vaší exportní destinace jako neakceptovatelnou, a z tohoto důvodu dojít k rozhodnutí, že konkrétní akreditiv, například na vývoz zařízení do Jordánska nebo Toga, nepotvrdí. V takovém případě stále disponujete platebně zajišťovacím instrumentem, který přenáší riziko z odběratele na jeho banku, neřeší ovšem riziko země, kam váš export směřuje.

Když závazek banky dovozce nestačí

Zmiňovaný program EBRD, nazývaný také Trade Facilitation Program, slouží k podpoře obchodu s vymezenou skupinou zemí, do které patří státy bývalého SSSR, některé balkánské země, Rumunsko a Mongolsko.

Princip podpory EBRD spočívá v převzetí rizika vystavující banky, stejně jako v převzetí politického rizika země dovozu formou záruky EBRD poskytnuté bance vývozce. V praxi to znamená, že do vaší banky je doručena spolu s akreditivem i záruka od EBRD, která se odvolává na tento konkrétní obchodní případ. Záruku vystavuje EBRD na základě žádosti vystavující banky, obvykle po dohodě s bankou exportéra, která následně akreditiv potvrdí. Tím exportér získává závazek tuzemské banky zaplatit a úplně eliminuje riziko země dovozce a jeho banky.

Taková forma podpory obchodu je vítána jak ze strany klientů, tak ze strany domácích bankovních domů, jelikož se díky ní podstatně rozšiřuje okruh teritorií a bank, jejichž akreditivy je banka exportéra schopna potvrdit, a tím podpořit export svého klienta.

„Africké riziko“ může přebrat IFC

Na podobném principu jako Trade Facilitation Program od EBRD funguje i tzv. Global Trade Finance program člena skupiny Světové banky – International Financial Corporation (IFC). IFC vystavuje své záruky za cca 220 vystavujících bank z více než 90 rozvojových zemí. V tomto programu jsou zapojeny i banky ze zemí Středního východu a také mnoho afrických států včetně subsaharské Afriky.

Akreditiv, jehož potvrzení by mohlo být u vaší banky z pohledu rizika neprůchozí, se tak s přidruženou zárukou IFC/EBRD může stát nejen potvrditelným, ale následně i financovatelným, což byl i vámi zmiňovaný případ Běloruska.

Komerční banka je účastníkem obou programů jako potvrzující banka již několik let. V hledáčku našich firem se stále častěji objevují nové zajímavé destinace a vývozy do Kamerunu, Keni, Toga či Tanzanie kryté potvrzenými akreditivy se mohou stát stejně populární, jako je tomu dnes u exportu do Alžírska nebo Tuniska. Programy mezinárodních institucí tak pomáhají lokálním bankám efektivně podporovat své exportéry při průniku na dosud exotické trhy a neomezovat se konkrétně v Africe pouze na její severní část.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2012 na straně 31.

Štítky Finance, Afrika

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.