Víte o možnosti exportního financování s komerčním zajištěním?

Text Michal Řehoř Foto Archiv KB Publikováno

Naše firma se zabývá dodávkami technologických a stavebních celků do zemí Ruské federace a států Střední Asie. V poslední době se nám objevilo několik větších projektů, kde je potřeba profinancovat akontaci a část lokálních nákladů, které nelze pojistit u společnosti EGAP s ohledem na podmínky OECD. Jakým způsobem postupovat? A může pomoci Komerční banka?

Petr Kutný, ENGADA Europe a.s.

Odpovídá Michal Řehoř, expert z útvaru Exportního financování, KB

Komerční banka stejně jako většina ostatních bank na trhu využívá při realizaci exportních úvěrových transakcí zajištění rizik od státních exportních agentur (ECAs), zejména českého EGAPu a slovenské Eximbanky. Dynamicky se rozvíjející trh exportního financování však ukazuje, že toto, byť preferované zajištění nelze aplikovat vždy a všude, a potom vstupují do hry komerční způsoby zajištění úvěrového rizika. Situací, kdy se aplikuje komerční zajištění, může být hned několik.

Kdy přijde na řadu komerční zajištění

Především se jedná o přidružené komerční úvěry neboli tied commercial loans, které doprovázejí hlavní úvěr pojištěný u některé z ECAs. Takový komerční úvěr pokrývá ty části kontraktu, které ECA financování z objektivních důvodů pokrýt nemůže. V praxi se jedná zejména o financování akontace, která u ECA transakcí činí zpravidla 15 % a konsenzus OECD nedovoluje její zahrnutí pod státem podpořené financování s ECA. Obdobně se může jednat o financování lokálních nákladů projektu, které přesahují 30% rámec hodnoty exportu, a tudíž je opět nelze zahrnout pod úvěrovou ECA tranši. Kromě uvedených příkladů existuje celá řada dalších menších i větších nákladů, které by měl platit zahraniční odběratel na začátku transakce a které mu banka může prostřednictvím přidruženého komerčního úvěru rozložit v čase.

Nicméně komerční způsoby zajištění rizika mohou být aplikovány i na hlavní financování celého kontraktu. Existuje řada projektů, které nemůže státem zřízená ECA pojistit z důvodů různých omezení, jež na ni kladou mezinárodní pravidla a nebo její interní normy či procedury. V tomto případě je pak komerční zajištění vhodnou alternativou, jak daný projekt realizovat při stále ještě relativně komfortní míře zabezpečení pro financující banku.

Krytí komerčních i politických rizik

Komerční způsoby zajištění pokrývají stejně jako ECA jak komerční, tak i politická rizika. Výše krytí bývá individuální, ale ve většině případů se pohybuje okolo 90 % z hodnoty kontraktu. Riziková prémie za danou službu závisí zcela na apetitu komerčních subjektů danou transakci zajistit a díky tržnímu prostředí v tomto segmentu podnikání je zde reálný prostor pro vyjednávání konečné ceny.

Klíčovou otázkou pro exportéry zůstává, jakým způsobem si je banka schopna takové zajištění svých rizik sjednat a interně schválit. Právě v této otázce tkví výhoda Komerční banky plynoucí ze synergie s mateřskou skupinou Société Générale (SG). SG tento produkt využívá již dlouhodobě a prostřednictvím svých specializovaných týmů má nastaveny standardizované procesy a vztahy s hlavními hráči komerčního trhu úvěrového zajištění. Komerční banka tedy není odkázaná jen na nabídku zprostředkovanou brokery operujícími v České republice, ale může se v tomto směru opřít o kvalitní servis, který jí poskytuje zázemí mateřské SG. Je tudíž schopna v poměrně krátké době prověřit dostupné možnosti zajištění exportního úvěru a informovat svého klienta o možných scénářích včetně indikace ceny takového řešení.

Apetit komerčních subjektů na krytí úvěrových rizik je poměrně citlivý jak na kvalitu samotného dlužníka, tak i na světové dění, a toto zajištění není dostupné pro všechny dlužníky a všechna teritoria. Proto se zdá, že pojištění státních ECAs, které je ochotné brát rizika nad rámec komerčního trhu, bude hrát nadále hlavní roli při realizaci exportních transakcí, ale již za hlasitého doprovodu komerčních pojišťoven či jiných komerčních prostředků pokrytí rizik. Toto částečně komplementární a částečně konkurenční prostředí je nakonec přínosem pro všechny subjekty, které se na trhu exportního financování potkávají.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2014 na straně 61.

Štítky Finance

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.