Pro exportéra je akreditiv nejlepším řešením

Text Gabriela Kostková Publikováno

Naše společnost se zaměřuje především na prodej použité manipulační techniky, jako jsou vysokozdvižné vozíky, skladová technika, terénní stroje, teleskopické manipulátory, paletové vozíky, pracovní plošiny a regálové zakladače. Poskytujeme i další služby jako půjčovnu či servis. Naše stroje prodáváme nejen v ČR, ale v celé Evropě. V posledních letech se rozvinul zájem ze strany států Afriky, Jižní Ameriky či Asie. Při domlouvání platebních podmínek se tak setkáváme s nejrůznějšími požadavky a narážíme na celou řadu zkratek, jako je třeba DC, LC, CAD nebo DA. Co přesně zkratky znamenají ve vztahu k platbám? Co z toho je pro nás jako vývozce výhodné?

Zuzana Bulíčková, manažerka prodeje, VYSOKOZDVIŽNÉ VOZÍKY s.r.o.

Odpovídá Gabriela Kostková, vedoucí Trade Finance KB

Ve světě zkratek

Vaši zkušenost „s oblíbeností“ používání různých zkratek v platebních podmínkách potvrzují četné telefonáty. V bance pracujeme s dokumentací z celého světa denně, proto obvykle „záhadnou“ metodu placení klientovi dokážeme rozšifrovat obratem. Pojďme se tedy podívat na vámi uvedené příklady.

DC v angličtině znamená Documentary Credit, což je synonymum pro dokumentární akreditiv. Je to méně využívaná zkratka, častěji se setkáte právě se zkratkou LC nebo L/C, pocházející z dalšího anglického termínu pro dokumentární akreditiv – Letter of Credit.

Zkratky CAD a DA se týkají dokumentárního inkasa neboli anglicky Documentary Collection. CAD znamená Cash Against Documents, kdy vývozce po dodávce předá dokumenty jako například fakturu a nákladní list do banky, která pro něj zajistí jejich vydání dovozci pouze proti zaplacení. Častěji se pro označení tohoto druhu platby můžete setkat se zkratkou DP nebo D/P, což znamená totéž; vydání dokumentů oproti platbě, Documents Against Payment.

DA nebo D/A je další forma inkasní podmínky pod dokumentárním inkasem, kdy se dokumenty nevydávají kupujícímu oproti platbě, ale po akceptaci směnky s odloženým datem splatnosti. Zkratka je opět z angličtiny a znamená dokumenty proti akceptaci, Documents Against Acceptance.

Přednosti dokumentárního akreditivu

Co je pro vás jako vývozce z uvedeného nejvýhodnější? Jednoznačně dokumentární akreditiv. S akreditivem vystaveným ve váš prospěch získáváte jistotu, že výplata dohodnuté částky je vázána na splnění vám předem známých podmínek, přičemž dodávka se uskuteční až po přijetí akreditivu, který závazně a jednoznačně definuje podmínky jeho výplaty. Další jistotou je zaplacení za realizovanou dodávku zboží nebo služeb po splnění akreditivních podmínek. Důležitá je také možnost zlepšení cash flow u obchodů s odloženou splatností; peníze můžete získat od banky okamžitě, pokud pohledávku odprodáte před splatností bance. Tato flexibilní forma financování, kdy snižujete objem pohledávek v rozvaze a zároveň nezvyšujete svou úvěrovou angažovanost u banky, je u klientů právem oblíbená.

Při akreditivu navíc korporátní riziko neboli platební riziko kupujícího přeměníte v riziko bankovní. Za zaplacení vám při splnění podmínek akreditivu ručí přímo banka kupujícího. To, že banka za kupujícího vystaví dokumentární akreditiv, signalizuje, že se jedná o společnost, za kterou je ochotna se zaručit, tudíž u ní prošla důkladnou analýzou s pozitivním výsledkem.

Minimální riziko

Správným nastavením podmínek dokumentárního akreditivu se obchodní rizika omezují na minimum a partneři jsou motivováni k řádnému plnění svých povinností z kontraktu. Z jedné strany je to zejména dodání zboží v předepsaných lhůtách a kvalitě, z druhé pak povinnost kupujícího objednané zboží odebrat a zaplatit. Jednou vystavený akreditiv je neodvolatelný, a když vývozce splní jeho podmínky, je z něho zaplaceno.

Klíčové je správné nastavení podmínek. Vyžadujte proto od dovozce návrh textu budoucího akreditivu a konzultujte ho vždy se svou bankou. Včasným odladěním nejasných podmínek předejdete případným komplikacím při jejich následném plnění. Vyhnete se tak navíc i vícenákladům, které by vznikly v případě potřeby revidovat podmínky akreditivu.

Akreditiv je určitě jeden z nejlépe propracovaných platebních instrumentů v mezinárodním obchodě.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2014 na straně 45.

Štítky Finance

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.