Čína a dokumentační platby patří k sobě

Text Gabriela Kostková Publikováno

Naše společnost se věnuje dovozu vysoce kvalitních e-cigaret a příslušenství od předních výrobců do České republiky. Od počátku roku 2009 dovážíme zboží také z Číny, kdy s čínským partnerem byly platební podmínky nastaveny na platbu předem. Objemy našich dovozů však kontinuálně rostou, a proto už delší dobu uvažujeme o jiných alternativách placení za zboží. Jaké jsou naše možnosti právě s ohledem na Čínu?

Kristýna Tošnárová, jednatelka Marion Group, s.r.o., Rakovník

Odpovídá Gabriela Kostková, Trade and Export Finance KB

Mezistupněm jsou dokumentární platby

Je samozřejmě úplně zbytečné polemizovat o tom, zda vůbec existuje pro vašeho čínského partnera něco výhodnějšího, než když dostane peníze za zboží předem. Vždyť mu nehrozí žádné riziko; to nesete čistě na svých bedrech. To ale neznamená, že není možné posunout se v tomto obchodním vztahu o stupínek výše, tak abyste netahali za výrazně kratší konec provazu a i váš obchodní partner zůstal v klidu.

Mezistupněm mezi platbou předem na jedné straně a hladkou platbou po dodávce zboží na straně druhé jsou dokumentární platby. A právě ty by pro vás mohly být optimálním řešením. Tyto platby jsou v obchodování s Čínou obvyklé a oblíbené, využívá jich mnoho našich importérů.

Jak to funguje

U dokumentárního inkasa by váš obchodní partner odeslal zboží do Čech a až následně by ve své bance předložil obchodní fakturu, dopravní doklad a kupříkladu certifikát o původu zboží, pojistný certifikát, balicí list – podle toho, co je pro váš byznys typické a na čem jste domluveni. Spolu s dokumenty by své bance dal instrukce, aby za něj zinkasovala od vás z ČR peníze za dodávku. Čínská banka by dokumenty k dodávce poslala vaší české bance a ta by vás oslovila s tím, že po zaplacení dokumenty obdržíte. Dokud nezaplatíte, nevydá vám banka dokumenty a při využití námořní dopravy a dispozičních dokladů se tak nedostanete ani ke zboží, což chrání čínského partnera před neoprávněným převzetím zboží bez úhrady.

Ačkoliv je v obchodování mezi Čínou a ČR platba prostřednictvím dokumentárního inkasa hojně zastoupená, přechod od platby předem k inkasu by představoval příliš radikální změnu. Vraťme se tedy o pomyslný krok zpátky.

Když do závazku vstupuje banka

Když nechcete platit předem a váš obchodní partner nechce poslat zboží do Čech bez jistoty, že v případě jeho dodávky dostane zaplaceno, je na místě dokumentární akreditiv, kdy do závazkového vztahu vůči dodavateli vstupuje třetí strana – banka dovozce, tzn. vaše česká banka. Tím váš obchodní partner získává kvalitní zajištění platby.

Akreditiv je tedy písemné prohlášení vaší banky, v němž se zavazuje, že pokud čínská protistrana v určeném čase bance doloží dohodnuté dokumenty dokladující, že dodala odpovídající zboží ve stanovených termínech na domluvené místo, tak jí zaplatí. Akreditivní listinu banka vystaví na základě vaší žádosti a bude v ní jasně uvedeno, za jakých podmínek je připravena vašemu dodavateli platit.

Toto závazné prohlášení pošle česká banka bance vašeho obchodního partnera a ta jej o něm následně uvědomí. Tento krok se nazývá vystavení a avizování akreditivu. Podmínky, při jejichž splnění dojde k úhradě, jsou tedy čínskému partnerovi předem známé, odpovídají zároveň smluvním podmínkám vašeho obchodu. Nejsou tedy ani pro jednu ze stran překvapením, a dodavatel tak na základě akreditivu může bez obav přistoupit k expedici zboží.

Než se za vás banka zaručí a zaváže se zaplatit, zkoumá jak kreditní riziko, tak riziko samotného obchodu. Vystavení akreditivu tedy předchází schvalovací proces. Je proto nutné oslovit banku s předstihem, aby se obchod stihl zrealizovat včas. 

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2012 na straně 28.

Štítky Finance, Čína

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.