Naše potravinářství a zemědělství mají světu co nabídnout

Text Hana Hikelová Foto Archiv EGAP Publikováno

V posledních deseti letech se vývoz směřující do sektorů potravinářství a zemědělství postupně zvyšuje. Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAP svým pojištěním podpořila export za více než 22 miliard korun. Nejvyšší podíl na této sumě má vývoz surovin, hlavně obilí, sušeného mléka či sladu.

„Z teritoriálního pohledu se jednalo o vývozy do Běloruska, Ruska, na Ukrajinu, do Gruzie, ale také do Albánie, Bulharska, Kazachstánu, Mexika, Mongolska, Polska, Uruguaye či Etiopie a na Kubu. A zejména v oblasti vývozu potravinářských technologií jsme podpořili celou řadu malých a středních podniků,“ doplňuje Jan Dubec z obchodního úseku EGAP.

Velmi dobrým českým vývozním artiklem jsou například zařízení pro pekárny, pivovary, minipivovary, mlékárny a výrobu sýrů. V tomto segmentu EGAP uzavřel v posledních deseti letech více než 60 pojistných smluv.

České pekárenské linky v Rusku, Bělorusku či Mongolsku

Hlavním dodavatelem pečiva na loňských zimních olympijských hrách v Soči byl Sočinskij chlebozavod. Tato pekárna funguje už od roku 1937, před ZOH ale prošla velkou modernizací. Nové technologie přitom dodaly české firmy LS-Liberecké strojírny, J4 a Topos, přičemž dodávku financovala UniCredit Bank a pojistil EGAP. Podle slov generálního ředitele EGAP Jana Procházky jde o vzorový příklad podpory českých malých a středních podniků.

Ředitel pekárny Sočinskij chlebozavod Arťjom Gjučenko potvrdil, že instalované české stroje fungují bez problémů. „Vybral jsem si je na základě prohlídky tří jiných pekáren a jsem s nimi naprosto spokojen,“ dodal. Pekárna produkuje v současné době denně 70 tun pečiva a zásobuje celou aglomeraci v oblasti Soči. Přímo v závodě zaměstnává 250 lidí a vlastní 15 svých prodejen. O rozvoz pečiva se denně stará dalších 100 řidičů.

Společnost J4 byla úspěšná i ve vývozu menší pece pro pekárnu Slonin v Bělorusku. Tento obchodní případ financovala ČSOB a opět pojistil EGAP. Menší pec je přitom určena na pečení bílých baget a žitnopšeničného chleba. J4 se prosadila i v Mongolsku, kam se podařilo vyvézt pekařské zařízení za téměř 1,9 milionu eur.

Pivovary a pivo: Etiopie, Sýrie, Mexiko

S podporou EGAP bylo v posledních letech ve světě postaveno pět pivovarů a minipivovarů, na dalších třech se české firmy podílely formou subdodávek.

Největší zakázkou byla výstavba pivovaru v Etiopii, který byl dokončen letos v únoru. Královéhradecká strojírna ZVU POTEZ do moderního podniku společnosti Raya Breweries dodala kompletní technologie včetně stavebních prací a náhradních dílů v hodnotě přes 764 milionů korun. Součástí dodávky byla kotelna, trafostanice, úpravna vody, čistička odpadních vod či rezervní zdroj energie. Dodaná technologie patří mezi nejmodernější úsporná zařízení v oboru pivovarnictví. Využívá energie brýdových par ve varně k ohřevu vody a zachytává CO² při procesu kvašení.

Pivovar vyrostl během dvou let v severoetiopském městě Maychew Town, které leží 650 km od hlavního města Addis Abeba. Výstavem 600 tisíc hektolitrů piva je objemově srovnatelný například s pivovarem Svijany. Jde tak o skvělou českou referenci na africkém kontinentu.

V roce 2012 byl také dokončen pivovar v Sýrii. Šlo o dodávku pro společnost AFAMIA BEVERAGES Company LLC s kapacitou 135 tisíc hektolitrů za rok. Vývozcem byla královéhradecká společnost DIO, která má několikaletou zkušenost s kompletními dodávkami pivovarů jako hlavní subdodavatel své mateřské společnosti ZVU POTEZ.

Na vzestupu je z pohledu EGAP také pojišťování vývozu piva. Jedním z nových klientů pojišťovny je například Rodinný pivovar Bernard. Ten s pojišťovnou v loňském roce uzavřel pojištění typu B proti riziku nezaplacení na dodávky piva a obalů mexickému dovozci Importadora G5C, S.A. de C.V. do města Mexico City. Celková hodnota všech pojištěných dodávek byla v loňském roce 3,2 milionu Kč. Díky pojištění EGAP mohla společnost nově nastavit platební podmínky a jen loni došlo k více než dvojnásobnému nárůstu vývozu pivovaru Bernard do Mexika.

Sýrárny pro Bělorusko

Tři větší projekty v oblasti dodávek zařízení na výrobu sýrů realizovala postupně v Bělorusku společnost VPS engineering. Ve veřejných tendrech uspěla především v konkurenci s německými vývozci. Šlo o zařízení pro běloruskou mlékárnu Postavskij moločnyj zavod v celkové hodnotě 137 milionů korun, kterou financovala pražská pobočka Commerzbank a pojistil EGAP.

Další kontrakt pak byl dodávka automatické technologické linky na výrobu polotvrdých sýrů o kapacitě 30 tun za směnu včetně kompletního zařízení na solení sýrů pro sýrárnu v běloruském Slutsku. Vývoz v hodnotě téměř 150 milionů korun se opět uskutečnil s pojištěním EGAP. Zajímavé je také to, že české dodávky představovaly více než 90 procent celého kontraktu. Společnost VPS engineering si tak upevňuje pozici na běloruském trhu v oblasti technologií pro mlékárenský průmysl.

Nejnovější zakázkou v této oblasti je pak vývoz zařízení na zpracování mléka a syrovátky pro běloruského dovozce Babuškina Krynka za více než 120 milionů korun, který se podařil české akciové společnosti Mega. Běloruský mlékárenský holding je přitom největším výrobcem mléčných produktů v zemi a významná část produkce je určena pro export. Mega uspěla ve velmi náročném výběrovém řízení, má přitom v Bělorusku své zastoupení už sedm let a s podporou EGAP v minulosti už vyvezla dodávky za 2 miliony eur. Z hlediska rozsahu jde nyní o pilotní projekt a jeho realizace by měla umožnit i další dodávky. Je totiž podporován ze strany běloruské vlády a je zařazen do Běloruského programu rozvoje mlékárenského průmyslu.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2015 na straně 50 -51.

Štítky EGAP, Podpora exportu, Pojištění, Potravinářství, Zemědělství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.