Články autora: Hana Hikelová

Česká zdravotnická technika dobývá nová teritoria

thumbnail

Čeští výrobci zdravotnické techniky úspěšně pronikají na zahraniční trhy. Jen státní úvěrová pojišťovna EGAP za posledních pět let pojistila obchodní případy za více než 7,5 miliardy korun. Jde především o kompletní výstavbu nemocnic a poliklinik. EGAP pojistí každý rok export do zhruba čtyř desítek zemí světa. V posledních letech se může pochlubit tím, že se v jeho portfoliu každoročně objeví tři nová teritoria. „V uplynulých dvou letech to byly například Gabon, Ghana, Laos, Kolumbie nebo Papua-Nová Guinea,“ vysvětluje generální ředitel EGAP Jan Procházka. Ve všech těchto zemích české společnosti získaly kontrakty na výstavbu a vybavení nemocnic a poliklinik. V průměru se na jedné takové zakázce podílí v pozici subdodavatele 25 českých firem.

Štítky EGAP, Zdravotnická technika, Laos, Gabon, Ghana

číst celý článek

Stát rozšíří podporu malým a středním podnikům v rámci rozvojové spolupráce

thumbnail

Malé a střední podniky, které se zapojí do českých projektů rozvojové spolupráce v chudších zemích, získají silnější podporu tuzemských státních institucí. Kromě dotace České rozvojové agentury (ČRA) budou moci čerpat finanční prostředky Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) ve formě zvýhodněných úvěrů či garancí. Pojištění těchto projektů v zahraničí pak nabídne Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP).

Štítky Podpora exportu, MSP

číst celý článek

Zemí jako Kuba je na zeměkouli máloNebojte se zariskovat

thumbnail

„Kuba je stále nedotčený trh se spoustou příležitostí, navíc jde o bezpečnou zemi,“ říká Ladislav Starka, majoritní vlastník firmy Simplex CZ, která s ostrovní zemí obchoduje už téměř patnáct let. V roce 2005 získala registraci k založení pobočky od Obchodní komory Kuby, čímž se jí dveře na tento trh otevřely dokořán. Z Karibiku dováží do Česka doutníky a kubánské rumy, opačným směrem míří především potravinářské suroviny – obilí, chmel, slad a sušené mléko.

Štítky Kuba, Zemědělství, Potravinářství

číst celý článek

EGAP pojistil dodávku turbíny do Indonésie, ve hře je i Kuba

thumbnail

Parní turbína z Plzně najde uplatnění na indonéském ostrově Jáva, a české strojírenství tak může zaznamenat další úspěch v zahraničí. Dodávku ze společnosti Doosan Škoda Power pro indonéskou paroplynovou elektrárnu Grati pojistila státní pojišťovna EGAP. Export je součástí širšího projektu – celkového rozšíření elektrárny Grati, kterého se účastní řada firem z různých zemí. Financování zajišťují velké mezinárodní banky ING, Société Générale, její česká dcera Komerční banka a také korejská státní exportní a importní banka Kexim. Kromě našeho EGAPu a korejské Kexim se na pojištění podílí také italská agentura pro podporu exportu SACE.

Štítky EGAP, Energetika

číst celý článek

Návrat jedné české legendySpolupráce s EGAPem začala exporty na Balkán

Kopřivnická automobilka, známá pod značkou Tatra, se řadí mezi nejstarší automobilky světa. Funguje nepřetržitě od roku 1850 a bez nadsázky patří ve světě k nejznámějším českým značkám. Od března 2013 je společnost Tatra Trucks ve vlastnictví českých akcionářů a prošla restrukturalizací s cílem zefektivnit výrobu a prodej. A o tom, že tato restrukturalizace byla úspěšná, svědčí především 858 vozů vyrobených v roce 2015. Letos je v plánu vyrobit 1300 „tatrovek“ a v příštím roce by to mělo být dokonce 1700 vozů.

Štítky Automobilový průmysl, obranný průmysl, EGAP

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.