Internetové bankovnictví již nejsou jen platby

Text Tomáš Rak Publikováno

Naše společnost se zabývá výrobou průmyslových pecí, sušáren a žárobetonových tvarovek, výrobky exportujeme do řady zemí. Z bankovních produktů využíváme kromě běžných převodů v ČR i zahraničí také dokumentární akreditivy, bankovní záruky a zajištění proti pohybům měnového kurzu. Na provádění plateb používáme internetové bankovnictví. Zajímalo by mne však, co vše z námi využívaných produktů můžeme ještě realizovat on-line bez nutnosti „papírování“?

Václav Stupka, ekonom, LAC, s.r.o.

Odpovídá Tomáš Rak, manažer specialistů zahraničního obchodu KB

Pokud odhlédnu od obvyklého internetového bankovnictví sloužícího především pro provádění plateb, existují v Komerční bance ještě další on-line aplikace, které slouží právě například k vyřizování transakcí s produkty trade finance nebo k měnovým obchodům.

Bankovní záruky a úvěry přes internet

První z těchto aplikací, kterou nazýváme Trade & Finance OnLine (TF OnLine), pokrývá oblasti nejen bankovních záruk a dokumentárních plateb, ale také krátkodobých a revolvingových úvěrů. Šetří čas a náklady spojené se zasíláním papírových žádostí, a to například díky možnosti kopírovat žádosti z již realizovaných obchodů pro nově vytvářené.

Pokud potřebujete požádat o otevření dokumentárního akreditivu nebo vystavení záruky, je to možné provést on-line během pár minut. Stejně tak, pokud potřebujete načerpat nebo splatit úvěr, stačí se přihlásit do aplikace, vyplnit on-line žádost a pomocí zabezpečeného přístupu ji odeslat do banky ke zpracování. Pokud dostaneme potřebné informace elektronicky již od klienta, je pro nás zpracování výrazně jednodušší a především rychlejší.

Aplikace má celou řadu nastavení, je zdarma, funguje 24 hodin v české i anglické jazykové mutaci a se zaškolením pomáhají specialisté zahraničního obchodu. Poslední novinkou je možnost vzdáleného připojení našeho specialisty přímo na obrazovku klienta, jemuž se tak v případě potřeby dostane rychlé podpory.

Měnové obchody bez omezení

Přes internet je možné provádět i konverze měn, měnové zajištění (FX spoty, forwardy, swapy) nebo zadávání termínovaných vkladů. Tyto operace můžete provádět prostřednictvím aplikace KB eTrading.

Například majitelé středních a větších firem uvítají možnost nastavit konkrétní objemové limity pro jednotlivé uživatele, které zvyšují bezpečnost a zabrání nechtěným obchodům. Snadno a flexibilně lze nastavit datum vypořádání obchodu – v rozmezí od dne zadání (D+0) až po D+2 u promptních obchodů, od D+3 až po jeden rok u termínovaných obchodů a od D+0 u termínovaných vkladů.

Tím, že je aplikace on-line, umožňuje obchodovat 24 hodin denně a dokonce i během některých svátků specifických pro ČR. Mnozí ocení i jednoduché nastavení individuálních limitů, notifikace událostí prostřednictvím SMS a e-mailů nebo dokonalý přehled o stavu jednotlivých obchodů včetně historie změn.

Bezpečnost je na prvním místě

Na závěr bych chtěl ještě zmínit, že používání on-line aplikací s sebou nese i jistá bezpečnostní rizika. Při jejich používání je důležité dodržovat základní zásady jako nesdělování hesel nebo nepřipojování se z veřejných míst, kde okolo sebe máte mnoho lidí. Rovněž je důležité věnovat pozornost ochraně samotného počítače, z něhož se připojujete. Našim klientům proto doporučujeme bezplatnou instalaci bezpečnostního softwaru Trusteer Rapport od společnosti IBM, který je ověřeným produktem používaným klienty významných bank po celém světě. Tento nástroj zjišťuje a odstraňuje většinu škodlivého finančního softwaru a „léčí“ infikované počítače. Je vhodným doplňkem ke stávající antivirové ochraně počítačů klientů.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2015 na straně 81.

Štítky KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.