Finance pro zemědělce a potravináře

Text Jan Bednár Publikováno

Hospodaříme na více než dvou tisících hektarech, mj. máme i produkční sady jabloní a třešní. V živočišné výrobě se soustřeďujeme na chov skotu. Naší strategií je kromě maximalizace produktivity a efektivity také snaha o diverzifikaci příjmů. Realizovali jsme řadu modernizací. I do budoucna hodláme využívat a rozšiřovat inovativní technologie jak v prvovýrobě, tak v následném zpracování, skladování i zajištění odbytu. Jaké jsou naše investiční možnosti v kontextu s aktuálně dostupnými dotacemi, pokud je budeme chtít zajistit úvěrem? S jakými další alternativami našeho rozvoje nám umíte pomoct?

Ing. Otakar Šašek, předseda představenstva ZD Klapý

Odpovídá Jan Bednár, marketingový manažer pro agrární sektor, Komerční banka

Komplexní přístup k dotacím

Standardně poskytujeme úvěry na spolufinancování záměrů podpořených dotacemi ze strukturálních fondů EU i jiných zdrojů (pro agrární sektor typicky Program rozvoje venkova (PRV), národní tituly, PGRLF či Operační program Životní prostředí).

Našim klientům poskytujeme poradenský servis KB EU POINT: tým odborníků ve všech regionech ČR poskytne bezplatnou konzultaci k příslušným opatřením či titulům, navrhne optimální financování projektu v souladu s podmínkami administrátora dotace. Nabízíme i službu zpracování žádosti o dotaci (zpoplatněný servis), případně pomůžeme s výběrem vhodné poradenské firmy.

Dostupné podpory

I v programovacím období 2014–2020 poskytujeme úvěry na záměry spolufinancované z PRV. Letos bude ještě spuštěn příjem žádostí do podzimního kola. V rámci této výzvy budou otevřena také opatření zaměřená na investice do zemědělských podniků a produktů.

Pokud by realizace daných projektů byla zajímavá také pro vaši firmu, můžete využít k předfinancování dotace úvěr v rámci Programu Ponte II. Úvěr na předfinancování dotace řeší časový nesoulad mezi úhradou výdajů projektu a obdržením dotace. Úvěrem na spolufinancování lze pak hradit výdaje, které nejsou kryty dotací.

V případě investice do mechanizace doporučujeme využít podpory PGRLF – programu Zemědělec. Výše této úrokové dotace není předem známa, KB ve spolupráci s dceřinou společností SGEF proto i pro letošek připravila inovovanou nabídku Agroúvěr Prémium, který případné krácení částečně kompenzuje a nabízí garantovanou prémii až 3 % z výše úvěru.

Inovace a energetické úspory i bez dotací

Cestou k úsporám a vyšší konkurenceschopnosti je úvěr EuroEnergie, tedy zvýhodněné financování energetických úspor v zemědělství, potravinářství i v dalších sektorech. Komerční banka je jedinou bankou v ČR, která ve spolupráci s EIB poskytuje úvěr s 80% zárukou a úrokovým zvýhodněním 0,3 % p. a. Lze jej čerpat například na zateplení, rekonstrukci vytápění či vzduchotechniky, využití odpadního tepla nebo obnovu výrobního zařízení s nižšími nároky na energie. Řešení pro rychlé zavádění nových výrobních technologií i efektivních inovací výrobních procesů nebo postupů pak představuje úvěr EuroInovace. Získáte ho s nižšími nároky na zajištění úvěru díky automatické záruce Evropského investičního fondu.

Hledání nových trhů

Situace na evropském trhu komodit a potravin vede producenty k hledání prostoru pro vývoz primárně mimo starý kontinent. Pokud se rozhodnete svou produkci exportovat mimo EU, může těžit ze synergie sítě Société Générale, jejíž součástí KB je. Skupina SG aktuálně obsluhuje více než 32 milionů klientů v 76 zemích světa, včetně například Číny, Ruska a Srbska, tedy ve státech, kde mimo jiné nově působí i čeští agrární diplomaté.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2016 na straně 67.

Štítky Potravinářství, Zemědělství, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.