Obnovujete strojový park družstva?Využijte financování s maximální podporou

Text Hynek Konečný Publikováno

Naše zemědělské družstvo průběžně investuje do obnovy strojního parku pro rostlinnou výrobu. Doposud jsme investice pokrývali vždy úvěrem od banky nebo leasingové společnosti, a to v kombinaci s dotacemi. Můžete doporučit ještě jiné možnosti financování s možností čerpání dotací?

Věra Čermáková, Zemědělské družstvo Peruc

Odpovídá Hynek Konečný, Industry & Vendor Manažer, SG Equipment Finance

Pořízení investic z vlastních zdrojů je jednou z více možností, ne vždy však tou nejvýhodnější. Financování cizím kapitálem bývá obvykle levnější v porovnání s očekávanou rentabilitou vloženého kapitálu, úroky jsou daňově uznatelným nákladem a vlastní kapitál zůstává k dispozici k jinému využití. Firmy těží i z konkurenčního prostředí, které vytváří obliba zemědělců u finančních institucí.

Úvěr od leasingových společností

Ještě před sedmi lety byl trh financování zemědělských investic výsostným územím bank, zejména kvůli nemožnosti čerpat dotace z fondu PGRLF u leasingových společností. V roce 2009 se situace zásadně změnila a díky zpřístupnění fondu i leasingovým společnostem je tomu naopak. Financování zemědělské techniky je dnes téměř výhradně doménou těchto společností.

Financování by mělo být připraveno na specifika a nepsaná pravidla. Tím nejtypičtějším jsou dotace úroků v rámci programu Zemědělec PGRLF. Díky jednoduchosti a efektivitě programu je jeho kombinace s financováním převažující a nezastupitelná. Dalším typickým rysem je převaha úvěrů, což souvisí nejen s dotacemi, ale zejména s preferencí firem pořizovat stroje jako investice. Za specifické lze označit i požadavky na nepravidelnost splátek způsobené velkými výkyvy cash-flow v průběhu roku.

Na míru šitý agroúvěr prémium

Naše společnost nabízí oblíbený a známý Agroúvěr. Vždy ho upravujeme tak, aby s ním klienti dosáhli na všechny výhody aktuálního programu PGRLF Zemědělec nebo na jiné dotační tituly. Také jeho další výhody stlačují náklady financování na minimum. Klienti si navíc mohou vybrat mezi vyšším bonusem a nižšími úroky, v závislosti na očekávané výši dotace. Bonus garantujeme až do 3 % z poskytnutého úvěru, jeho konečná výše je dána úrokovou sazbou a délkou financování. Nárok na něj má každý klient, jedinou podmínkou je řádné splácení.

Nejnižší povinné úrokové zatížení a nulové poplatky za uzavření smlouvy a vedení úvěrového účtu patří k dalším zvýhodněním, stejně jako pojištění. Tzv. povinné ručení mají klienti po celou dobu financování zdarma. Strojní a havarijní pojištění získají za velmi výhodnou cenu, kterou jim garantujeme po celou dobu financování. Rád bych zmínil i to, že pokud náš klient patří zároveň mezi klienty Komerční banky, tedy naší mateřské společnosti, plní jen jednu vykazovací povinnost a vyřízení úvěru je ještě jednodušší a rychlejší.

Klientům vždy doporučuji takový produkt, který vyhovuje podmínkám jednotlivých dotačních programů, případně je dokáže efektivně kombinovat, a který přinese další finanční výhody. Tím je v současné době pouze úvěr. Financování poskytujeme samozřejmě i v situaci, kdy je pozastaven příjem žádostí o dotace. Zde se již nabízí více možností a finančních produktů, a volba mezi leasingem a úvěrem pak záleží na konkrétní situaci a preferencích klienta.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2017 na straně 61.

Štítky Financování, Zemědělství, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.