I začínající podnikatelé již mohou získat financování od banky

Text Martin Ehrenberger Publikováno

„Pouštím se do podnikání v oblasti provozu prodejny soukromého řeznictví a uzenářství. Pro úspěšný začátek potřebuji investovat do chybějící části technologie – udírna, chladírna uzenin a varné centrum. Část prostředků budu investovat ze svého, na zbytek bych si však potřebovala půjčit. Jaké možnosti mi v současné době nabízí banky?“

Ludmila Veverková, řeznictví a uzenářství, Vacenovice, okres Hodonín

Odpovídá Martin Ehrenberger, manažer segmentového řízení pro malé podniky, Komerční banka

Začínající podnikatelé tvoří v Komerční bance posledních několik let opakovaně polovinu nově přicházejících firemních klientů. Řečí čísel to znamená necelých deset tisíc nových začínajících podnikatelů každý rok. Pouze 3 až 4 procenta z nich v prvním roce využijí nějakou možnost bankovního financování. Přikládáme to kromě přirozené opatrnosti a obavy ze zadlužení i skutečnosti, že podnikatelé nevěří, že by jim banka již v úplném začátku podnikání mohla půjčit.

Základní služby zdarma a 30 tisíc hned

V Komerční bance vzhledem k naší pozici na trhu a významnému počtu obsluhovaných začínajících podnikatelů trvale přemýšlíme, jak vyjít klientům s jejich potřebami financování vstříc. Zohledňujeme přitom i úskalí jejich menší zkušenosti a větší rizikovosti.

Každý nový klient má již od začátku přiděleného bankovního poradce, který je jeho rádcem a prostředníkem při získávání finančních služeb. Začínající podnikatelé získávají pro první dva roky v bance balíček základních služeb, tzv. Profi účet, zdarma. V případě financování pak mohou hned první den získat tzv. startovací limit, který umožňuje formou úvěrového rámce na běžném účtu nebo prostřednictvím kreditní karty čerpat úvěr do výše 30 tisíc korun.

Až milion na základě podnikatelského plánu

Skutečný průlom ve financování začínajících podnikatelů však znamená program, který od začátku roku 2016 nabízíme ve spolupráci s Evropským investičním fondem. Umožňuje i podnikatelům bez historie, ihned po založení firmy, získat až jeden milion korun pouze na základě posouzení podnikatelského plánu. Do dneška jsme prostřednictvím našeho Profi úvěru Start schválili financování více než 160 projektů a momentálně evidujeme rostoucí zájem podnikatelů a posuzujeme desítky dalších projektů každý měsíc.

Stěžejním bodem úspěšné žádosti o úvěr je reálnost záměru a zkušenost podnikatele v dané oblasti. Podnikatelský plán by měl prokázat, že žadatel dostatečně dobře ví, co chce dělat a proč, kde, s kým, pro koho a za kolik. A v neposlední řadě, že umí odpovědět na otázku: Co budete dělat, pokud se podnikání nebude dařit zrovna podle plánu?

300 tisíc pro vítěze grantového programu Nastartujte se

Nezůstáváme však jen u základních služeb a financování. Podnikatelé mohou bezplatně využívat i náš program Nastartujte se, který letos už pátým rokem organizujeme ve spolupráci s AMSP ČR. Ten, vedle zvýhodněných nabídek služeb partnerů programu a řady praktických rad a zkušeností úspěšných podnikatelů, umožňuje získat nejzajímavějším projektům začínajících podnikatelů finanční prostředky ve výši až 300 tisíc korun.

Možností, jak získat prostředky pro rozvoj svého projektu a podnikání, je tedy i u bank celá řada.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2017 na straně 73.

Štítky Financování, MSP, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.