Financování inovativních projektů má zelenou

Text Marek Ševčík Foto Archiv KB Publikováno

Jsme rychle rostoucí firma se zaměřením na inovativní řešení v oblasti nových zdrojů elektrické energie. Hlavním bodem našeho zájmu jsou palivové články na bázi vodíku. Zajímalo by mě, jak se banky staví k financování inovací? Má možnost získat finanční zdroje na inovativní projekt i menší firma?

Kateřina Horiszny Šarešová, ředitelka a majitelka firmy Horizon Fuel Cell Europe s.r.o.

Odpovídá Marek Ševčík, senior marketingový manažer pro segment inovativních firem v KB, a.s.

Stejně jako v řadě jiných oblastí je i v případě inovací významnou bariérou nedostatek vlastních finančních zdrojů pro jejich realizaci, zejména v současném složitém ekonomickém prostředí. I v oblasti financování inovací se však, jak se zdá, blýská na lepší časy. České banky se v poslední době snaží stále více podporovat rozvoj svých klientů a financují jejich inovativní projekty.

Řešením může být EuroInovace

V Komerční bance jsme připravili pro klienty konkrétní řešení, které inovační činnost pomůže zrychlit a zefektivnit. Náš nový úvěr EuroInovace nabízí klientům výhodnější cenové podmínky díky smlouvě o spolupráci mezi bankou a Evropským investičním fondem. Zásadní výhodou úvěru je výhodná úroková sazba a také nižší nároky na jeho zajištění. Úvěry poskytujeme v rámci programu Risk Sharing Instrument a celkové 2,5 miliardy korun je nejvyšší objem, který v České republice fond v rámci tohoto programu poskytl.

Úvěr EuroInovace mohou využít firmy k financování inovativních projektů – například vývoje nových technologií, výrobků, služeb nebo procesů nebo jejich významné modifikace. Lze jej využít na pořízení hmotného i nehmotného majetku, případně k financování provozních potřeb. Inovace se přitom zdaleka nemusí týkat jen oborů, kde bychom je očekávali. Kromě investic do výroby či distribuce moderních výrobků, jako jsou například uváděné palivové články, může být úvěr čerpán pro v zásadě všechny rozvojové projekty českých firem. Vítány jsou tak i „tradiční“ obory, jako je strojírenství, doprava či chemický průmysl, ale i méně očekávatelné zemědělství. I zde lze totiž inovovat často s jasně měřitelnými výsledky.

Řešení pro malé a střední podniky

Úvěr je určen pro malé a střední firmy s maximálně 250 zaměstnanci, ročním obratem do 1,3 miliardy korun (50 mil. eur) či sumou aktiv do 1,1 miliardy korun (43 mil. eur). EuroInovace je tedy nástroj, který umožní financovat inovativní projekty i menším firmám. Základní parametry úvěru uvádíme v tabulce.

Záruka ze strany Evropského investičního fondu

Důležitou součástí úvěru EuroInovace je využití záruky od Evropského investičního fondu (EIF). Záruka EIF snižuje nároky na zajištění ze strany klienta a zjednodušuje proces poskytnutí úvěru. Také díky tomuto zajištění od nás získá klient ve výsledku zmíněnou výhodnější úrokovou sazbu.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2013 na straně 35.

Štítky Financování, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.