ČEB láme rekordy v podpoře malých a středních podniků

Text Jan Černý Foto archiv ČEB Publikováno

Už nyní, po uplynutí tří čtvrtletí, můžeme konstatovat, že Česká exportní banka dokázala letos podpořit objem exportu malých a středních podniků víc než za celý loňský rok. Rok 2017 proto bude pro banku a její klienty z řad MSP rekordní, a to jak z pohledu finančního objemu, tak počtu obchodních případů.

Několik originálů smluv koluje po stole a postupně na nich přibývají podpisy. Přes skleněné dveře je vidět, že kromě papírování se u tohoto stolku bude za pár minut také slavnostně připíjet. Zástupci České exportní banky na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně právě podepisují úvěrové smlouvy s firmou Arkon Flow Systems v objemu šest a půl milionu korun. Přibude tak další k dosavadním 61 obchodním případům, které banka dosud letos uzavřela s malými a středními firmami.

„Když jsme před čtyřmi lety začali spolupracovat s Arkon Flow Systems, zaměstnávala sedm lidí a byla náš vůbec nejmenší zákazník v historii. Velice mě těší, že teď společně můžeme vyvézt české technologie až do Peru, zájmové země exportní strategie České republiky,“ řekl krátce po podpisu smlouvy předseda představenstva a generální ředitel ČEB Karel Bureš.

Už teď lepší než loni

Letos ČEB do konce září poskytla malým a středním podnikům vývozní úvěry, bankovní záruky a další finanční služby za 464 milionů korun. To je o 76 procent víc než vloni za stejnou dobu a zároveň víc než za celý rok 2016. Rekordní bude nejen objem úvěrů, ale i počet podpořených obchodních případů. Oproti současným 61 ke třetímu čtvrtletí jich loni banka uzavřela 59 za celý rok.

Objemově nejvýznamnější byly opakované obchodní případy vývozu zemědělských komodit na Kubu nebo vývoz pekárenských pecí do Srbska či Německa. Většina podpořeného vývozu se tak týká především zemědělství. Jde o vývoz sušeného mléka, pšenice a chmele, zahradní techniky a také výrobků pro průmyslovou výrobu, jako jsou pekařské pece a kovoobráběcí stroje. Přitom skoro polovina objemu podpořeného exportu malých a středních firem, přesně 49 procent, mířila na Kubu.

Z Brna až do Peru

Malé a střední podniky si z produktů ČEB oblíbily zejména odkupy pohledávek, bankovní záruky či dodavatelské úvěry. Právě díky poskytnutým dodavatelským úvěrům dodá brněnský výrobce Arkon Flow Systems do Peru elektromagnetické průtokoměry za 6,5 milionu korun.

„V roce 2013 nechtěla náš vývoz do Latinské Ameriky financovat žádná komerční banka. Ovšem s ČEB jsme úspěšně realizovali už 26 obchodních případů. Přestože jsme malá firma, Česká exportní banka nám od počátku spolupráce významně pomáhá dobýt teritoria rizikového charakteru, do kterých se komerčním bankám nechce,“ vysvětluje ředitelka Arkon Flow Systems Šárka David Tichá.

Také díky podpisům na smlouvách s hlavičkou České exportní banky tak budou české technologie v peruánském městě Arequipa pomáhat tamním vodohospodářům s měřením průtoku odpadních vod.

Text: Jan Černý

Foto: archiv ČEB

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2017 na straně 73.

Štítky Podpora exportu, MSP

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.