Japonsko a Korea v obrazu anamorfních map

Publikováno
thumbnail Japonsko thumbnail Jižní Korea thumbnail Severní Korea

Odlehlý region plný extrémů se těší značné pozornosti ostatních zemí. Japonsko se třetím největším HDP na světě je hospodářskou velmocí a velmi vyspělou zemí, o čemž například svědčí nejvyšší naděje dožití. Země vycházejícího slunce, která po staletí žila v izolaci, představuje dnes jednoho z nejvýznamnějších hráčů světového obchodu. Korea byla v letech 1910 až 1945 okupována Japonskem. Severní půlku Korejského poloostrova poté kontrolovali Sověti, jižní Američané. Po krvavé občanské válce v letech 1950 až 1953 se osudy obou částí ubírají výrazně odlišným směrem. Totalitní Korejská lidově demokratická republika je sice vojenskou mocností se čtvrtou nejpočetnější armádou na světě. Hospodářsky však patří k nejzaostalejším, vždyť hladomory v poslední době připravily o život miliony lidí. Naproti tomu demokratická Korejská republika se řadí k moderním, vyspělým zemím. V letech 1962 až 1994 rostla její ekonomika v průměru desetiprocentním tempem.

Když se řekne automobil nebo počítač, nejeden člověk si představí právě ten japonský nebo korejský. A naše anamorfní mapky dokládají, že čeští výrobci se uplatní i na zdejších trzích.

Anamorfní mapa - Hrubý domácí produkt / Počet obyvatel

Anamorfní mapa - Import osobních automobilů / Import paměťových disků

Anamorfní mapa - Import počítačů / Import automatických regulačních nebo kontrolních přístrojů a zařízení

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2015 na straně 32—33.

Štítky Japonsko, Jižní Korea, KLDR

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.