Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost rozdělí podnikatelům v závěrečném kole

Publikováno

Investice do výzkumu a vývoje, podpora vysokorychlostního internetu, úspory energie, technologie pro Průmysl 4.0 a další. To jsou oblasti, k nimž Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí (MPO) ještě v roce 2020 dotační podporu pro podnikatele celkem ve výši 12 miliard korun. Na dnešním Konzultačním dni tak MPO představilo aktualizovaný harmonogram výzev pro dočerpání prostředků z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Rovněž vyzvalo podnikatele k včasnému podání žádostí o podporu. V harmonogramu se mění zejména termíny a výše podpor, dochází také k realokaci financí v souladu s aktuálními prioritami.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v závěru programového období 2014 až 2020 výrazně zrychlil a v posledních měsících zaznamenal rekordní čerpání prostředků. Od letošního března MPO každý měsíc jen prostřednictvím dotací proplatilo českým podnikatelům víc než 1 miliardu korun. Dočerpání peněz určených pro dané období není jediným důvodem, proč se neplánují vyhlásit z OP PIK další výzvy. Roli hraje i realokace financí ve výši 6,4 miliardy korun zejména do oblastí, které jsou nyní prioritní, konkrétně do Operačního programu Zaměstnanost. Z něj se financuje program Antivirus, tedy klíčová podpora pro podnikatele v reakci na COVID 19.

I proto se ruší výzvy u některých dříve avizovaných programů. Letos se tak už nevyhlásí Nízkouhlíkové technologie v aktivitách elektromobilita, akumulace energie a druhotné suroviny, Obnovitelné zdroje energie, Partnerství znalostního transferu, Technologie pro začínající malé podniky, Školicí střediska, Nemovitosti a Marketing. S tím, že v minulých měsících MPO u některých z dříve vyhlášených výzev dotačních programů prodloužilo termíny pro příjem žádostí či navýšilo alokace.

Závěrečné kolo výzev připravených pro rok 2020 je poslední možností, jak v tomto programovém období mohou čeští podnikatelé zrealizovat své záměry s přispěním fondů Evropské unie. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní intenzivně pracuje na spuštění výzev z nového Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Zahájení podpory pro roky 2021 až 2027 resort chystá už na 2. polovinu příštího roku. O celkové alokaci OP TAK ještě nebylo definitivně rozhodnuto, MPO průběžně jedná o maximalizaci finančních prostředků s cílem co nejvíc podpořit zvýšení konkurenceschopnosti českých podnikatelů.

 

Přiložené soubory

XLSX op-pik-harmonogram-2020-aktualizace-srpen.xlsx Sešit 33.57 kB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.