Nejkreativnějším start-upem Česka se stala aplikace na Čtení pohádek Readmio

Text Jana Kohoutová Foto UTB ve Zlíně Publikováno

Soutěž Creative Business Cup 2021, v jejímž rámci představil CzechInvest ty nejlepší start-upy z oblasti kulturního a kreativního průmyslu, zná své vítěze. První místo a možnost reprezentovat Českou republiku na globálním finále online z Kodaně vyhrál start-up Readmio. Jeho mobilní aplikace doprovází čtení pohádky zvukovým podkresem, hraným automaticky na základě rozpoznání předčítaných slov, a tím oživuje rodinný zážitek. Na druhé a třetí příčce se umístily firmy s fyzickým produktem – ekologické tenisky Kave Footwear vyráběné z kávové sedliny a hodinky Leitners Watch, které propojují tradiční hodinářské řemeslo s moderními technologiemi

„Pokud si rodiče stáhnou naši aplikaci, mohou aktuálně vybírat z více než sta pohádek. A seznam neustále rozšiřujeme. Aplikace reaguje na jejich hlas a vydává zvuky, které dokreslují celý příběh, takže z předčítání dělá opravdový zážitek,“ popisuje fungování Readmia jeho ředitel Ilya Novodvorskiy, který před založením start-upu pracoval pro známé české technologické firmy jako Avast nebo STRV. Readmio vzniklo proto, aby mohly rodiny trávit více času společně čtením pohádek – příjemnou aktivitou, která je spojí. A také aby dnešní děti zvyklé na moderní technologie měly o čtení větší zájem. Pohádková mobilní aplikace nemá ve své kategorii konkurenci, stáhlo si ji již 100 tisíc rodičů a díky nim slaví úspěchy u dětí po celém světě.

Druhé místo v soutěži vybojoval zlínský Kave Footwear, který vyrábí tenisky ze zbytkových materiálů. Produkuje je lokálně ve zlínské továrně, na baťovských strojích z první poloviny minulého století a s pomocí pouze existujícího vybavení. Jedním z využívaných materiálů je například kávová sedlina, ale nový pár tenisek umí vyrobit i z již použitého modelu. Limitované edice tvoří s významnými českými umělci, jako jsou ilustrátorka Eliška Podzimková nebo tatér Ondrash. Díky minimální ekologické stopě a limitovaným kolekcím je o české tenisky zájem i za hranicemi, zakladatelka Eva Klabalová proto jedná například s americkými firmami.

Třetí místo obsadila mladá firma Leitners Watch. Tým z Brna vyvíjí a vyrábí chytré hybridní hodinky, které v sobě mají zabudován klasický mechanický hodinový strojek, zároveň ale umožňují propojení s telefonem a využití chytrých funkcí. Prvním produktem Leitners Watch jsou chytré hodinky Ad Maiora, které slavily úspěch i na crowdfundingové platformě Kickstarter.

O ceny a možnost reprezentovat Českou republiku na globálním finále bojovala desítka projektů z různých oblastí, například nový druh cirkulární textilie, inovativní budík nebo projekty propojující svět lidí se zrakovým postižením s širokou veřejností. Start-upy do národního finále postoupily zhruba z padesátky přihlášených firem z oblasti kulturního a kreativního průmyslu.

Text: Jana Kohoutová

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2021 na straně 63.

Štítky Startupy, Kreativní průmysl, CzechInvest

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.