Lucie Vejdová: Máme pevné kořeny a hledíme dopředu

Text Martina Hošková Foto archiv IMS-Drašnar Publikováno
thumbnail Německo

„Třicet let vývoje nás dostalo z garáže mezi první ligu. Jako rodinná firma máme pevné kořeny v rodném městě, zároveň hledíme dopředu a myslíme na budoucnost. Pro realizaci podnikatelských vizí a růst je neocenitelné mít vedle sebe dobrého finančního partnera. Pro nás se jím stala Českomoravská záruční a rozvojová banka, dnes již Národní rozvojová banka, která nám pomáhá s financováním našeho rozvoje, a to včetně tak důležitého poradenství a podpory,“ říká Lucie Vejdová, jednatelka společnosti IMS-Drašnar.

Read in English

Z nuly na špičku

Dnešní certifikovaný dodavatel světových automobilek spatřil světlo světa v roce 1990 v garáži rodinného domu manželů Drašnarových vybavené jedním lisem na plasty, původně určeným do šrotu. Firma postupně rostla, v roce 1997 se úspěšně transformovala na společnost s ručením omezeným, přibývali kolegové, stroje, certifikáty i zákazníci. V současnosti patří mezi špičku v oboru, například je jedním z mála ryze českých dodavatelů koncernu VW. Díly vyrobené v České Třebové ve společnosti IMS-Drašnar najdete v automobilech značek Škoda Auto, Volvo, BMV, Renault, VW, Audi, Bentley, Porsche, Lamborghini a Seat.

„Bez vize a tátových schopností, maminčiny laskavosti a podpory, píle a spolupráce rodiny a skvělých kolegů či spolehlivého finančního partnera bychom se těžko z úplné nuly vypracovali na současnou úroveň. Postupně jsme rostli, stavěli a přestavovali, zaváděli ISO 9001 a 14001, IATF 16949, Formel Q Fähigkeit a nyní TISAX. Už dávno to není o jednom lisu, který otec s bratrem sami opravili,“ vzpomíná Lucie Vejdová.

Faktor úspěchu číslo 1: stabilní a zkušený tým

IMS-Drašnar je rodinný podnik vlastněný a řízený dvěma generacemi jedné rodiny. Tu seniorní reprezentuje zakladatel a jednatel Jiří Drašnar. Před šestnácti lety došlo k předání řízení výroby zeti Oto Vejdovi, v roce 2014 podílů dětem a v roce 2018 se druhou jednatelkou stala dcera Lucie. Přestože vstřikování plastů nepatří mezi typicky ženské obory, ve vedení této firmy je 67% žen. „Rozhodnutí převzít štafetu byla velká výzva,“ uznává nynější jednatelka, „na rozdíl od manžela-technika jsem si musela svou cestu najít jinak. Ta moje nevedla přes výrobu, ale přes lidi a vztahy. Každý jsme se nějak zapojili a postupně vypracovali – bratr dělal seřizovače, maminka personalistku, sestra mzdy, manžel začínal na kvalitě, švagrová v expedici, já jsem střídala sestru v mzdové účtárně. Výhodou velké rodiny jsou velké ‚personální rezervy‘ a jejich různorodé zaměření a schopnosti.“

Faktor úspěchu číslo 2: flexibilita a kvalita

Nástrojárna a lisovna plastů fungují v nepřetržitém provozu pod jednou střechou, což firmě umožňuje okamžitě reagovat na potřeby zákazníků a zajistit nezbytnou optimalizaci forem, opravy a zkoušky. Flexibilitu a kvalitu v IMS-Drašnar považují za své největší konkurenční výhody. Hlavním odběratelem zůstává autoprůmysl, firma je však připravena nabídnout stejně kvalitní výrobky i pro jiná odvětví.

„Umíme vyrobit vícekomponentní díly technologií 2K, přesné technické díly, díly určené pro pokovování a lakování nebo optické díly, například štíty pro hokejisty,“ říká jednatelka a dodává: „Vše samozřejmě probíhá za stálé kontroly našimi pracovníky oddělení kvality. Konkrétním příkladem a tak trochu husarským kouskem byla výroba formy na vstřikovaný mezikus potápěčské masky Covmask, kdy bylo potřeba nahradit díl původně vyráběný na 3D tiskárně. Během zhruba deseti dnů byla forma vyrobena a nasazena na lis.

Faktor úspěchu číslo 3: finanční partner

Spolehlivého partnera pro financování dlouhodobého rozvoje rodinná firma našla v Národní rozvojové bance. Současné strojové vybavení zahrnuje devatenáct lisů Engel s uzavírací silou 28 až 500 t, 2K lisy 300 a 400 t, tří- a pětiosá obráběcí centra, technologie pro laserové naváření, EDM hloubení a řezání drátem. Počátkem roku 2019 byla úspěšnou kolaudací dokončena nejnovější přístavba výrobního areálu.

„S NRB spolupracujeme v poslední době poměrně intenzivně. Loni jsme využili záruku na úvěr COVID II a M-záruku na provozní financování, což nám umožnilo volněji dýchat v období omezování výroby ze strany zákazníků a zároveň nelimitovat rozvoj firmy. Letos kupujeme, opět s pomocí NRB, další pětiosé obráběcí centrum, díky němuž dojde k navýšení výrobní kapacity o 2500 strojních hodin za rok. Jako rodinná firma máme u banky nárok na speciální zvýhodnění bezúročného úvěru. Spolupráci s ní můžeme určitě doporučit,“ chválí služby NRB Lucie Vejdová a dodává: „Když už hovořím o spolehlivých finančních partnerech, nesmím zapomenout ani na Komerční banku a našeho bankovního poradce, který nám stojí spolehlivě po boku již mnoho let.

Odpovědný přístup k podnikání

Chce-li být jakákoli společnost v současné době na trhu dlouhodobě úspěšná, neobejde se bez moderního systému řízení, který zahrnuje všechny oblasti, od kvality a environmentu až po bezpečnost práce, společenskou zodpovědnost a bezpečnost informací. IMS-Drašnar v tom není výjimkou.

„Ve svém uvažování vždy hledíme dopředu a myslíme na budoucnost. Jednak přípravou další generace a také odpovědným přístupem k podnikání. Vždycky jsme kupříkladu řešili, jak nejlépe využít přebytek odpadního tepla z výroby: vytápíme jím a ohříváme vodu, a šetříme tak energií. Zabýváme se tím, jak chránit přírodu kolem nás, jak snižovat množství plastového odpadu z výroby a zároveň jej třídit po jednotlivých materiálech a odprodávat k dalšímu využití. Snažíme se být prospěšní svému okolí a v rámci možností přispívat na dobré věci, angažovat se v komorách a asociacích, vzdělávat se a sdílet zkušenosti například s nástupnictvím,“ shrnuje jednatelka úspěšné firmy.

Text: Martina Hošková

Foto: archiv IMS-Drašnar

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2021 na straně 54–56.

Štítky Rodinná firma, Inovace, NRB, Německo

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.