Lubomír Dvořák: Ekologické trendy nás nezaskočilyNáš vývoj s nimi počítá již dávno

Text Věra Vortelová Foto archiv spol. Dvořák – svahové sekačky Publikováno

„V současné době se podobně jako mnohé další firmy nacházíme v paradoxní situaci. Snažíme se uspokojit vysokou poptávku po našich produktech a zároveň řešíme nedostatek prudce se zdražujících materiálů a součástek. Řada našich dodavatelů požaduje objednávky již na rok 2022 a zároveň avizují dvojnásobné až trojnásobné prodloužení dodacích lhůt,“ hodnotí aktuální situaci na trhu Lubomír Dvořák, zakladatel a ředitel společnosti Dvořák – svahové sekačky, která obdržela v kategorii Střední firmy třetí místo v soutěži Equa bank Rodinná firma roku 2020.

Ještě nedávno jsme si mysleli, že to nejhorší, co může potkat český export, jsou ekonomické cykly a brexit. „V porovnání s hospodářskou recesí let 2008 až 2009 byla covidová krize mnohem náročnější. V první vlně jsme se museli vzdát cestování za našimi obchodními partnery a zákazníky. Na začátku pandemie panovala problematická situace hlavně v zahraničí, kde se život takřka zastavil. Řada našich zahraničních partnerů byla kvůli vládním opatřením doslova vyřazena z provozu. Často jsme neměli možnost s nimi pracovat ani na dálku,“ popisuje období nejistoty jednatel společnosti a nositel prestižního ocenění Česká hlava 2013.

Uplynulý rok představoval pro české firmy velkou školu podnikání. „Vysoká míra nejistoty, která panuje v dnešním světě, nás nutí mít se víc než kdykoli předtím na pozoru. Jsme nuceni víc improvizovat a víc riskovat. Také jsme se přesvědčili o tom, co nás dřív vůbec nenapadlo. Že lze řadu činností přesunout do online prostoru a šetřit tím nejen finance a čas, ale i životní prostředí,“ připouští Lubomír Dvořák, že i menší podnikatelské subjekty budou muset predikovat budoucí vývoj ještě velkoryseji než dosud. Protože, jak říká, jedno je jisté: svět po této krizi bude mnohem náročnější a přežijí jen odvážní.

Proto ani ve složitých dobách společnost pasivně nečeká na příznivější prostředí a investuje. Letos se pustila do rozšiřování výrobní haly a plánuje pořízení dalšího strojního zařízení, včetně nových CNC strojů a svařovacích robotů. „Nikdy jsme se nebáli investovat do rozvoje. Nákup svařovacího robotu v roce 2012 a uvedení do provozu nového montážního závodu dva roky poté se ukázaly jako správná strategie a chceme v ní pokračovat.“

V zajetí turbulentních změn

S čím si ale společnost neporadí vlastními silami, je nedostatek a citelné zdražování materiálů a komponent, jejichž konec se dá jen těžko odhadnout. „Téměř každý týden jsme postaveni před nový kritický problém. Zaznamenali jsme již období nedostatku pneumatik, hydromotorů nebo například hliníkových plechů. Zatím se nám vždy podařilo situaci na poslední chvíli zachránit, ale prozatím nic nenapovídá tomu, že by se měla v dohledné době zlepšit. Spíš naopak. Jako příklad můžeme uvést našeho dodavatele spalovacích motorů, který nám avizoval, že v polovině příštího roku nebudou kvůli nedostatku hliníku na světových trzích k dostání spalovací motory. Do chování dodavatelů se promítá velká opatrnost. Zatímco dříve jim stačilo poskytnout predikce, dnes tvrdě vyžadují závazné objednávky, často již na rok 2022. Nezbývá nám tedy nic jiného, než využít naše skladovací prostory na maximum a naplnit je zásobami. V opačném případě by se totiž mohlo stát, že budeme nuceni výrobu zcela zastavit,“ líčí ředitel dopady nouze o suroviny a narušení dodavatelských řetězců.

Byznysové paradoxy

A tím výčet paradoxů nekončí. Tentokrát přišla na řadu obávaná a hojně diskutovaná změna klimatu. „Vrtochy klimatu a počasí v České republice i v Evropě, které jiným přinášejí trápení a komplikace, pro nás představují velké štěstí v neštěstí. Období sucha vystřídaly hojné deště, jež se v kombinaci s příznivými teplotami projevily v nebývalém růstu trávy. Pro nás jako výrobce zahradní techniky to znamenalo, že z hlediska tuzemských prodejů byl loňský rok – navzdory lockdownu a vládním restrikcím – historicky nejúspěšnější.” Během posledních dvou let se trochu změnila také teritoriální struktura prodejů. Poměr dvacet ku osmdesáti se posunul na 30% ve prospěch tuzemska a 70% do zahraničí. V exportu si společnost dlouhodobě drží nejsilnější pozice ve Spojených státech, Německu a Japonsku.

Výrobky firmy Dvořák – svahové sekačky, z nichž nejznámější je řada dálkově ovládaných strojů Spider, oslovily již před lety nejnáročnější zákazníky v různých částech světa konstrukcí, inovativními technologiemi a nízkonákladovým provozem, jímž firma s předstihem reaguje na stále přísnější ekologické normy. „Nově jsou naše sekačky poháněné motory Kawasaki EFI, které splňují přísné emisní normy. Momentálně dokončujeme vývoj plně elektrického řešení našeho nejmenšího modelu, který bude přirozeně bezemisní. Pružně reagujeme na rostoucí tlak zejména ve vyspělých zemích, kde sílí poptávka po strojích s bezemisním pohonem. Velká města často vypisují tendry výlučně na komunální stroje s elektrickým pohonem,“ vysvětluje Lubomír Dvořák.

„Tlak na ochranu životního prostředí má své opodstatnění. My s ním plně souhlasíme. Domníváme se však, že cesta prosté výměny spalovacího motoru za elektrický není ta správná. U strojů s elektrickým pohonem je totiž každá ztráta energie velice bolestivá. Jestliže u spalovacích motorů je nedostatek výkonu snadno řešitelný zvětšením spalovacího prostoru anebo zvýšením efektivity spalování paliva, u elektrického pohonu lze sice kapacitu zvyšovat také, ale velice omezeně a za cenu kompromisů. Podle našeho názoru je cestou naprostá restrukturalizace konceptu stroje jako takového tak, aby ke ztrátám energie nedocházelo vůbec a veškerá energie byla využita na samotný účel – v případě sekaček na sečení a jejich pohyb,“ uzavírá zkušený konstruktér.

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv společnosti Dvořák – svahové sekačky

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2021 na straně 64-65.

Štítky Strojírenství, Environment, Rodinná firma

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.