Stanislav Martinec: Podnikáme, abychom pomohli lidem a obohatili svět

Text Věra Vortelová Foto archiv společnosti KOMA Modula Publikováno

„Byl bych nerad, aby se svět vrátil do předcovidových kolejí. Ať klidně produkce klesne a děláme menší tržby, vyrábějme méně, ale kvalitněji a s přitažlivým designem, ať nám věci déle vydrží a nemusíme je měnit každý rok a naše práce ať nás baví. Když tuto dobu nevyužijeme, pak promarníme jedinečnou šanci,“ říká Stanislav Martinec, zakladatel a ředitel vizovické společnosti KOMA Modular, lídra v oblasti modulární výstavby.

Read in English

Hodně vody proteklo říčkou Dřevnicí od dob, kdy se středoškolský student Martinec v tehdejším Gottwaldově inspiroval Tomášem Baťou a jeho odkazem. „Stále ho považuji za největšího podnikatele na světě. Fascinuje mě nejen to, jak budoval své firmy, ale i jeho náročný a zároveň férový přístup k pracovníkům. Při koncipování měst využíval principu modularity. Dodnes jsem nepřišel na to, z čeho odvodil základní modul 6,15 krát 6,15 metru, z něhož vycházel koncept baťovských staveb, který umožnil šetřit zdroje a materiál. KOMA pak desítky let poté navázala na jeho myšlenky a díky současným technickým vymoženostem a úrovni vědění moduly materiálově a prostorově obohatila a rozpohybovala. Pavilon na Expu 2015 v Miláně chápu jako skromnou poctu tomuto geniálnímu podnikateli,“ skládá ředitel poklonu světoznámému krajanovi.

Když svět hledá řešení, je dobré být u toho

Tomáš Baťa prý říkával, že kdo aspoň třikrát nezkrachuje, nestane se dobrým podnikatelem. Krize a ztráty se nevyhnuly ani současnému největšímu českému výrobci modulárních objektů, ale časem se ukázala perspektivnost modulárních staveb jako oboru a s covidovou krizí ještě výrazně vzrostl zájem zákazníků jak ze strany fyzických osob, tak firem, veřejné správy a humanitárních organizací v Česku i v zahraničí.

Inovativnost a rozvojový potenciál KOMY Modular oceňuje také Komerční banka jako její hlavní finanční partner. Podle finanční ředitelky vizovické společnosti Jiřiny Grygarové umožnil vstřícný přístup KB prostřednictvím škály finančních nástrojů – od běžných přes provozní a investiční úvěry – realizovat také velké unikátní a inovativní projekty v tuzemsku i ve vzdálených zahraničních destinacích. Patří mezi ně například modulární výstavba hal, hangárů a zázemí regionálních letišť v Senegalu, uskutečňovaná ve spolupráci s hlavním kontraktorem projektu, společností Transcon Electronic Systems z Frýdku-Místku. Jde o největší českou investici v Africe za posledních několik desítek let.

V 21. století se modulární stavby staly díky novým technologiím důstojnou konkurencí tradiční výstavby. Firmě KOMA Modular se podařilo proniknout na vyspělé trhy západní Evropy již pět let po svém založení a v současné době patří zákazníci ze zemí Beneluxu mezi její silné tradiční odběratele. „Například našemu dlouholetému partnerovi v Nizozemsku dodáváme modulární objekty především do okolí Amsterdamu. Slouží jako dočasné mateřské školy po dobu rekonstrukce jejich trvalých sídel. Poté je možné modulární objekt přebudovat, převézt a změnit způsob jeho využití. V případě zájmu majitele objektu poskytuje naše společnost také služby spojené s dalšími úpravami. Akční rádius KOMY se v posledních letech rozšířil i do velmi vzdálených teritorií a zkušenosti s tamějšími specifiky pomáhají jejím pracovníkům úspěšně zvládat nečekané situace,“ zmiňuje velký potenciál a přednosti objektů vytvářených metodou off-site construction napříč světem ředitelka marketingu Marie Schüller.

Za prefabrikovaný obytný modul Fashion Line Relax si KOMA Modular loni odvezla prestižní mezinárodní ocenění Red Dot Award v oblasti designu

Klíčovým tématem budoucnosti bude empatie

Stanislav Martinec dostal před časem otázku: Proč je KOMA lidská? „K empatii mě vedla už moje maminka a mám ji celý život ‚pod kůží‘. Když jsem viděl za války v Čečně utrpení místních obyvatel bez střechy nad hlavou, hned mě napadlo, že bychom jim mohli svými výrobky pomoct. Posláním KOMY, které jsme si my, co v ní pracujeme, vzali za své, je ‚pomáhat lidem a obohatit svět‘. Podobné projekty nejsou v rozporu s podnikatelskými principy a jsem rád, že jsme se k nim dostali.“

Jednou ze zlomových zakázek firmy byl architektonicky zajímavý solidární hotel v Paříži. Moduly byly vyrobeny za dva měsíce a během dalších dvou smontovány. Společnost poprvé dodala moduly pro čtyřpodlažní budovu a poprvé byl celý objekt vyroben z velkoprostorových jedenáctimetrových modulů. Ubytovna hotelového typu pro bezdomovce pro mezinárodní humanitární organizaci Aurore, která poskytuje střechu nad hlavou a pomoc lidem v tísni, slouží od roku 2018 lidem různých osudů i společenského postavení. Od právníků a podnikatelů až po imigranty, aby se mohli co nejdříve vrátit k plnohodnotnému životu.

Vizionář s hlavou v oblacích a nohama na zemi

O úspěšném podnikateli s myšlenkovým přesahem do daleké budoucnosti, obdivovateli díla Tomáše Bati a stoupenci cirkulární ekonomiky je v posledních letech stále víc slyšet nejen jako o držiteli prestižních ocenění a zakladateli prosperující firmy s téměř miliardovým obratem, ale také v souvislosti s projektem flexibilního města budoucnosti s využitím principu modularity. „Modularita reaguje na novou dobu charakterizovanou změnami. Zjednodušuje lidem život, modulární stavby jsou přemístitelné a šetří finanční zdroje a životní prostředí,“ upozorňuje Stanislav Martinec.

Stavebnictví patří mezi odvětví, která nejvíc znečišťují životní prostředí, a pro svou činnost odčerpává z přírody materiály, jichž je stále větší nedostatek. KOMA Modular všechny moduly vyrábí na své výrobní lince s využitím moderních metod a oproti stavařům materiál důsledně třídí, recykluje a vrací znovu do života.

Ing. Stanislav Martinec. Letos to bude třicet let, co společnost KOMA Modular založil a dodnes řídí s hlavou plnou jedinečných nápadů

„Představuji si, že v blízké budoucnosti se objeví modulární domy, které porostou nebo se zmenší podle počtu členů rodiny. Šetrně se ukotví do zkultivovaného podkladu, aby co nejméně narušily přírodu. Tak zmizí nevyužité prostory a brownfieldy. Dokážeme navrhnout nové koncepty továren, které se budou stěhovat za lidmi, nebo koncipovat model modulární továrny k pronájmu, v němž by si mohli začínající podnikatelé vyzkoušet reálnost svého byznysového záměru. Uplatnění modularity jde napříč obory,“ zasní se ředitel. V KOMĚ Modular již plánují výrobu vertikálních zemědělských farem, šetřících vodu a energie, a vypracovali projekty mobilních továren, které by mohli dodávat například do regionu Středního východu a Afriky.

Modularita se stává součástí běžného života i v Česku. Vizovická společnost například prodává takzvané cestující mateřské školy; dvě z nich dokonce pronajímá místním municipalitám. Inspiraci si Stanislav Martinec přivezl z návštěvy severských zemí, kde tak místní samosprávy formou pronájmů dětských zařízení pružně reagují na babyboom a potřeby zaměstnaných maminek.

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv společnosti KOMA Modula

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2022 na straně 54-57.

Štítky Cirkulární ekonomika, Průmyslový design, Inovace, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.