MTX Group zůstává věrná tradiciInvestuje ale moderně a udržitelně

Text a foto MTX Group Publikováno

Největší ryze česká průmyslová skupina zůstává věrná svému jádru, jímž historicky byla obchodní společnost METALIMEX. Současně se ale rozrůstá a v rozvoji svých jednotlivých firem hledá synergie, které pomáhají udržitelnému růstu. Jak totiž říká šéf strategie skupiny David Bečvář: „Dělíme se v některých oblastech nejen o know-how, ale také o různé služby a zdroje. Občas se taky trochu špičkujeme, snažíme se vzájemně popostrčit kupředu.“

Na první pohled by se mohlo zdát, že spolupráci mezi jednotlivými firmami, které skupinu tvoří, se ani nelze vyhnout. MTX Group dnes představuje již dvacet firem, jež zaměstnávají dva a půl tisíce kolegů. Přístup, který skupina zaujala ke svému rozvoji, přesto může být vzorem nejen pro tradiční průmysl, ale pro každou firmu hledající inspiraci, jak investovat a diverzifikovat.

Holding vznikl teprve v roce 2006, navazuje ale na tradici mnohem starší. Tradiční značka METALIMEX obchoduje s neželeznými kovy a dalšími komoditami a i díky tomu se skupina začala rozšiřovat směrem k výrobě.

Investice vždy kompatibilní ve smyslu nákupu, prodeje a řízení rizik

Jak ale nová vize průmyslového holdingu vypadá? Na první pohled možná konzervativně, holding se nežene za nejnovějšími trendy ani rychlými akvizicemi. Rekordní úspěchy, kterých dosahuje, ale potvrzují, že jde správným směrem a vše se řídí přísnou strategií.

„Nikdy nám nešlo o to skoupit třeba všechny obalové firmy a být největším obalářem, nejde ani o to mít v portfoliu padesát firem. Naše investice, ať už ty vnitřní nebo do firem zvenku, musí být vždy kompatibilní ve smyslu nákupu, prodeje a řízení rizik. V zásadě nás třeba nezajímá koupě firmy vyrábějící stejný výrobek jako jiná naše firma. Tam synergie nevzniknou. Ale začlenit do skupiny firmu, která dělá ve stejném oboru jiný výrobek třeba pro stejného zákazníka? Aha, to už je jiná,“ pokračuje David Bečvář.

MTX Group dnes představuje 20 firem, které zaměstnávají 2500 lidí.

Každá z firem MTX Group se soustředí na svůj vlastní rozvoj. Skupina jako taková ale hledá nové podniky, které budou k portfoliu ladit, a mezi nimi možnosti spolupráce. Ústeckou Měď Povrly, nově Povrly Copper Industries, podnik s více než stoletou tradicí zpracování červeného kovu, posunul k úspěchu rozvoj výroby směrem k finálnímu produktu. Středočeský Strojmetal je příkladem druhého přístupu a čerpá ze zkušenosti Metalimexu v oblasti nákupu komodit. Zdá se, že vše do sebe zapadá.

Firma, která do miliardových investic údržbu nepočítá

Ani holding s aktivy ve výši 25 miliard korun totiž nechce ve svých krocích chybovat. Stagnaci ale riskovat nemůže. „V roce 2020 jsme měli hospodářský výsledek EBITDA na úrovni 1,4 miliardy korun, do investic mířila částka 1,22 miliardy. V roce 2021 jsme již dosáhli EBITDA na úrovni 2,6 miliardy a do investic putovala jedna miliarda korun. Letos forecastujeme EBITDA asi přes tři miliardy korun a do investic půjde opět více než miliarda.

Přitom jde o skutečné rozvojové investice, nikoli investice udržovací. Obecně platí, že aby firma zůstala takříkajíc ‚na svém‘, musí dlouhodobě investovat tolik peněz, kolik zhruba činí její odpisy. Plus něco navíc vzhledem k inflaci. Teprve další následné investice jsou investice do rozvoje,“ vysvětluje investiční přístup skupiny MTX Group její finanční a provozní ředitel Miroslav Záhorec.

Výzvou průmyslu je hledání nových talentů

Navzdory tomu, že k posledním akvizicím skupiny patřila ICE Industrial Services, dnes již globálně známá projekty 3D tisku z betonu, nebo firmy zaměřené na výstavbu a prodej služeb datových center, MTX Group zůstává v jádru tradiční. Svoji zkušenost rozvíjí oborově i technologicky a chce ji předat nastupující generaci. Udržitelný byznys se bez práce s talenty neobejde.

Miroslav Záhorec upozorňuje, že je nutné komunikovat už se žáky základních škol a ukázat jim, že průmysl je odvětvím, které je skutečně může bavit. „Už nejde jen o ‚černý průmysl‘ jako v minulosti. Jsme důkazem toho, že jde o moderní odvětví, které stojí na pevných tradičních základech a svým způsobem základních fyzikálních principech. Ale zároveň kombinuje moderní obory, jakými jsou kybernetika, robotika, automatizace, digitalizace a další.“ Ti nejlepší si nakonec mohou budovat kariéru nejen ve firmě, do které nastoupí, ale také v dalších devatenácti společnostech MTX Group. Z jejich synergií totiž rozhodně nečerpá jen vedení.

Zdroj: MTX Group


Komerční banka spolehlivým partnerem při rozvoji skupiny

Díky jasné strategii, opoře ve výsledcích a důvěře v úspěch dalších projektů firma investuje kapitál nejen vlastní, ale také třetích stran. S některými z nich spolupracuje i dlouhodobě. Komerční banka byla například jedním ze subjektů, který se podílel na nákupu pro MTX Group klíčové společnosti OKK Koksovny v roce 2013. KB je dlouhodobým partnerem v několika firmách skupiny.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2022 na straně 52-53.

Štítky Energetika, Kovy, Inovace, Nové technologie, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.