Retigo je jednou z těch českých firem, které „z garáže“ za třicet let vyrostly do miliardového obratu. Hned s prvním výrobkem předběhla pětice kamarádů z Tesly v Rožnově pod Radhoštěm dobu. „Již rok před založením společnosti jsme vyvinuli a u mě v garáži zkonstruovali počítačem řízený parní konvektomat Digital 611, z jehož prodeje jsme financovali další vývoj a výrobu,“ vzpomíná Jiří Zátopek, jeden z pěti majitelů společnosti s výhradně českou vlastnickou strukturou.
Od roku 1994 rozšířilo Retigo své exportní aktivity do více než šedesáti zemí světa. Největší podíly pokrývají Českou republiku, Slovensko, Polsko, Německo, Velkou Británii, Francii, Norsko, Španělsko a Čínu.
Úspěchy v kolébce světové gastronomie
Francie se řadí mezi pět nejvýznamnějších exportních destinací společnosti, která si na tamním trhu buduje spolehlivou síť odběratelů už dvanáct let. Jejím největším partnerem se stala nákupní skupina GAFIC, sdružující nezávislé subjekty z gastronomického průmyslu. Platforma více než 119 členů, kteří se specializují na instalaci profesionálních kuchyní, pekáren, řeznictví a distribuci vybavení pro cateringové obchody, působí po celé Francii a na jejích zámořských územích. Díky vazbám se skupinou GAFIC tak Retigo svou pozici na tamním trhu nejen stabilizovalo, ale postupně ještě posílilo. Čeští ekonomičtí diplomaté pomohli s vyhledáváním pracovníků přímo ve Francii a zpočátku také s nastavením vhodné marketingové komunikace s ohledem na místní specifika. „Díky této podpoře se nám podařilo najít současnou manažerku prodeje, shodou okolností Češku žijící ve Francii,“ říká manažerka marketingu Klára Hrušková.
„Naše spolupráce s distributory nákupní sítě GAFIC je již řadu let otestována, někteří jsou zároveň našimi ambasadory. Skvěle tak budují povědomí o české značce Retigo na francouzském trhu i mimo něj. To nás samozřejmě velice těší, protože je to nejen důkazem vysoké kvality konvektomatů, ale i určitá satisfakce za kvalitní služby a podporu, kterou poskytujeme. Víme, že se zkušenosti mezi kuchaři a majiteli předávají a Retigo je součástí pozitivní zkušenosti. Francie je gastronomickou baštou a vězte, že kvalita finálního produktu je tu velice důležitá bez ohledu na to, zda jíte v restauraci nebo v kantýně. Právě kantýny, obzvláště ve školním sektoru, mají vysoké nároky na kvalitu podávaných jídel. V centrálních kuchyních se vaření v podstatě nezastaví, proto jsou zátěžovým testem pro kvalitu. A kvalita nejen potravin, ale i kuchařských výsledků je ve Francii velice důležitá,“ sdílí ve Francii velmi zásadní zkušenost manažerka pro tamější trh Michaela Viaouet.
Předností Retiga jsou nejen kvalitní výrobky, ale také servisní a poprodejní služby v zahraničí. Zákazníci ke konvektomatu získají ve většině případů také bezplatné kuchařské zaškolení k obsluze zařízení. Ve vybraných zemích patří do nabídky prodloužená nadstandardní záruka. Součástí servisu služeb je téměř 24hodinová telefonická asistence po sedm dní v týdnu a pravidelná setkávání s obchodními partnery.
Rozhodly nejkratší dodací lhůty a inovace
Ovšem ani Retigu se v uplynulých pěti letech nevyhnuly „černé labutě“. „Po pandemii a jejích dopadech na segment stravování mimo domov jsme pro změnu čelili enormní poptávce po našich konvektomatech. Současně nám házely klacky pod nohy narušené dodavatelsko-odběratelské vztahy. Zásluhou pracovníků nákupu, výroby a vývoje se nám však podařilo dosáhnout jedněch z nejkratších dodacích lhůt na trhu,“ oceňuje firemní tým ředitel obchodu a marketingu Marcel Vičan.
V roce 2022 přišla další výzva. S ruskou agresí na Ukrajině pozastavili majitelé společnosti dodávky do Ruska a firma obrátila pozornost k jiným teritoriím. Například v uplynulých dvou letech Retigo vstoupilo na americký trh, kde rozjíždí obchody. A aby nebylo překážek málo, vyšplhala se do rekordní výše inflace a stále přetrvává nedostatek kvalitních sil na pracovním trhu.
Investiční opatrnost? Naopak, nová výrobní hala!
V časech, kdy mezi firmami převažuje investiční opatrnost, společnost předloni dokončila stavbu nové výrobní haly, a mohla tak navýšit výrobní kapacitu až na dvojnásobek a odbavit mnohem více zakázek. Provozy vybavila špičkovými technologiemi, jako jsou svařovací roboty nebo čtyřistatunový lis. Investice se firmě vrátily v podobě snížení závislosti na dovozu některých dílů, které si nyní dokáže sama vyrobit.
Moderní technické vybavení, srovnatelné s vyspělou konkurencí, však samo o sobě nezajistí vyšší produktivitu a nižší náklady. Nejúčinnější cestou, jak změnit tento stav, je optimalizace výrobních procesů. Právě tímto směrem kráčí společnost Retigo již léta. Do svého strojového parku zařadila například nové, přesnější laserové svářecí stroje, dosahující hladšího a na pohled hezčího výsledného sváru, nebo nové lisovací zařízení a svařovací roboty. Výsledkem je ještě vyšší kvalita prémiových konvektomatů.
Provozům, které chronicky zápasí s nedostatkem pracovníků, vytáhne společnost Retigo trn z paty novým softwarem – systémem Retigo Combionline®. Díky připojení konvektomatů a pekařských pecí mohou zákazníci přes mobil, tablet nebo počítač z jednoho místa průběžně ovládat a monitorovat aktuální stav všech připojených zařízení.
Text: Věra Vortelová
Foto: archiv společnosti Retigo