Kia: Pohyb, který inspirujeSvětová automobilka se mění v globální technologickou společnost

Text Kateřina Vaňková Foto archiv KIA Czech Publikováno
thumbnail Jižní Korea

„Změna plodí vždy další změnu,“ pronesl italský renesanční politik a spisovatel Niccolo Machiavelli. Tato slova se dají jednoznačně vztáhnout na dramatický vývoj v automobilovém průmyslu. Ten se zejména s výrazným nástupem elektromobility proměnil za poslední tři roky více než za tři uplynulé dekády. Nástup inovací a změny v oboru demonstruje mimo jiné zdánlivě „kosmetická změna“ v názvu jihokorejské automobilky Kia. „Slovo motory v původním názvu Kia Motors už zkrátka plně nevystihuje celý náš záběr. Jako nový slogan jsme proto zvolili ,Movement That Inspires‘, tedy ,Pohyb, který inspiruje‘, čímž chceme obsáhnout mobilitu z širšího úhlu pohledu,“ okomentoval tehdy změnu generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna, čímž v podstatě definoval směřování celého oboru na další desetiletí.

Read in English

Elektro má zelenou

Kia v současnosti investuje stovky milionů eur do inovačních technologií spojených převážně s elektromobilitou. I díky tomu se jí podařilo zařadit se mezi nejprodávanější značky v segmentu elektrických vozidel na evropském trhu a již do tří let plánuje rozšířit svoji nabídku v EU na 11 plně bateriových elektromobilů.

„Značka Kia v rámci skupiny HMG však současně rozvíjí i mnoho dalších oblastí podnikání souvisejících s mobilitou. Předpokládáme, že již v roce 2040 bude prodej vozů představovat pouze 50 % našich obchodních aktivit. Druhou polovinu byznysu budou generovat zejména oblasti robotiky a letecké mobility,“ konstatuje Arnošt Barna.

Arnošt Barna, generální ředitel KIA Czech

Globální gigant

Přímo před očima se tak přední světová automobilka mění v globální technologickou společnost se záběrem výrazně přesahujícím oblast auto-moto. „Abychom byli konkrétní, v segmentu robotiky se soustředíme na vývoj automatických robotických ramen určených pro strojírenskou výrobu nebo podpůrných skeletů pro mechaniky, přičemž tyto technologie již využíváme na svých vybraných výrobních linkách. V oblasti letecké mobility se naše skupina zaměřila na vývoj prostředků určených pro městskou a regionální dopravu. S nasazením těchto technologií se počítá do roku 2030 například ve Spojených státech amerických nebo v novém hlavním městě Indonésie, které by mělo vzniknout již letos na ostrově Borneo.“

Chytrá města

A mluvíme-li o nových městech, ambice společnosti, kterou bychom už pomalu měli přestat nazývat automobilkou, jdou dokonce i tímto směrem. Již v roce 2020 představila skupina HMG projekt tzv. smart city, tedy chytrého, uhlíkově neutrálního města budoucnosti. To počítá s nadzemní úrovní orientovanou na lidi a podzemní zaměřenou na infrastrukturu, včetně té silniční.

„V rámci této vize se skupina HMG plánuje do budoucna podílet na utváření celých urbanistických konceptů, zahrnujících mimo jiné oblasti autonomní mobility, ale také architektury, koexistence lidí a přírody nebo využívání obnovitelných energií. Již nyní proto rozvíjíme své aktivity i v oblasti modelování dopravy pro účely zefektivnění logistiky, recyklace odpadů nebo vodíkových technologií,“ informuje generální ředitel.

Mýty, které neplatí

Přes obrovský krok kupředu v oblasti elektromobility se stále ještě traduje řada mýtů, které často vycházejí z pouhých předsudků nebo vznikly v době elektro¬mobilů první generace. Ty nejčastější, jako je krátký dojezd, pomalé dobíjení nebo nízký výkon, už však dávno neplatí.

Tyto mýty boří sedmimístná Kia EV9 s výkonem až 384 koní, se zrychlením z nuly na 100 km/h za pouhých 5,3 sekundy a s maximální rychlostí až 200 km/h. Praktičnost EV9 podtrhuje i dlouhý dojezd a rychlé dobíjení. Vůz dokáže na jedno dobití ujet až 563 kilometrů a 800V architektura elektrického systému s vysokonapěťovou baterií o kapacitě téměř 100 kWh umožňuje doplnit energii na 239 kilometrů jízdy už za čtvrt hodiny. Není proto divu, že z letošního ročníku soutěže Světové auto roku 2024 si tento model odvezl hned dva tituly. Kromě Světového auta roku se stal i Světovým elektromobilem roku.

Text: Kateřina Vaňková

Foto: archiv KIA Czech

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2024 na straně 42-44.

Štítky Jižní Korea, Automotive

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.