Články se štítkem: Automotive

Láska k řemeslu, služba zákazníkům a odvaha hledat nová řešeníUž třicet let

thumbnail

Na letošním mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET byla na brněnském výstavišti k vidění i na první pohled zcela obyčejná Škoda Kodiaq. Až když jste otevřeli její dveře, všimli jste si, že na rozdíl od dveří sériového vozu mají vyšší hmotnost. A tak bylo jasné, že na přehlídku toho nejlepšího v oboru tento exponát právem patří, neboť se jedná o velmi diskrétně balisticky chráněný automobil. „Právě o to nám šlo, aby si nikdo hned nevšiml, že se kolem něj pohybuje vozidlo s balistickou ochranou,“ potvrzuje Josef Jíša, majitel rodinné společnosti JÍŠA, která se na vývoji automobilu podílela společně s izraelským partnerem Plasan Re’em.

Štítky Rodinná firma, automotive, obranný průmysl, řemeslo

číst celý článek

Převálcují nové technologie poctivé řemeslo?Ani náhodou, dokazují ve Fre-ko servisu

thumbnail

Ať velké či malé podnikání, obojí se těžko obejde bez automobilů. Co s tím, když produkce aut v souvislosti s nedostatkem čipů vázne? Sdružení automobilového průmyslu v polovině září oznámilo, že kvůli nedostatku čipů celková výroba osobních aut v Česku v červenci a srpnu meziročně klesla o 39 procent. Za celý letošek bude zhruba o 140 tisíc vozů nižší. V důsledku toho se zvedá poptávka po spolehlivých ojetých autech, a tedy i jejich cena. Nehledě na ni jdou nyní kvalitní „ojetiny“ na dračku.

Štítky Rodinná firma, automotive

číst celý článek

Budoucnost automotive je v rozumném vyvážení alternativ, shodují se přední odborníci

thumbnail

Nová auta se spalovacími motory by se podle Evropské komise (EK) měla v Evropě přestat prodávat nejpozději v roce 2035 a jejich preferovanou náhradou by měly zůstat elektromobily nabíjené ze sítě. Tato administrativní ofenziva však v poslední době naráží na stále hlasitější námitky a výzvy odborníků napříč členskými státy EU k včasné kritické diskuzi o všech souvislostech této zásadní změny. O komplexní pohled na ekologii, mobilitu a elektromobilitu jsme požádali dva naše přední odborníky – Jana Macka, řešitele projektu Národního centra kompetence Josefa Božka pro pozemní vozidla, a Josefa Morkuse, oba z Centra vozidel udržitelné mobility a Ústavu automobilů, spalovacích motorů a kolejových vozidel Fakulty strojní ČVUT.

Štítky automotive, Inovace

číst celý článek

Michal Pešek: Na podnikání je krásná svoboda rozhodování

thumbnail

„Celá léta jsme se snažili dodávat zákazníkům sortiment, který alespoň okrajově zasahoval do strojírenského oboru. Jenomže časem jsme si uvědomili, jak nás taková šíře sortimentu brzdí v dalším vývoji a inovacích. Našli jsme skvělé řešení toho, jak předběhnout konkurenci. Zúžili jsme produktové portfolio, ušetřené kapacity jsme soustředili do vlastního vývoje, a začali se věnovat inovacím našich produktů. To nám dalo náskok, díky němuž můžeme udávat směr v našem oboru,“ líčí klíčový zlom ve firemní strategii zakladatel a majitel společnosti PEŠEK Machinery Michal Pešek.

Štítky Strojírenství, Automotive, Inovace, Vývoj, Rodinná firma

číst celý článek

Aby západní firmy neslízly smetanu aneb Kam zmizeli čeští kluci zamilovaní do aut?

thumbnail

Do roku 1989 byl český průmysl bohatě saturován konstruktéry a vývojáři, z nichž řada založila a dodnes vede vlastní firmy, konkurenceschopné na světových trzích. Za pouhou generaci se situace radikálně změnila. „Naše ekonomika nemusí do budoucna zůstat v roli subdodavatele. Stačí, aby se podpora technických oborů stala klíčovým společenským tématem,“ soudí výkonný ředitel nadnárodní společnosti AUFEER DESIGN Martin Zabadal, který absolvoval Technickou univerzitu v německém Magdeburku.

Štítky Strojírenství, Německo, Design, automotive

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.