Exportujeme hlavně na Balkán a do bývalých sovětských republik

Text A-com Foto Archiv HIWIN Publikováno
thumbnail Ukrajina

Brněnská společnost HIWIN je jedním z největších tuzemských dodavatelů lineární techniky. Stála například u zrodu simulátoru, který umožňuje předcházet selhání náhrad kolenních kloubů, uvedla na trh kompletní laser pro bezkontaktní dělení nekovových materiálů, prvotřídními komponenty lineárního vedení osadila největší 3D tiskárnu na světě a podílela se na vývoji tomografu s největším rozsahem polohování v Čechách, který je umístěn v Centru Excelence Telč. Tak známe HIWIN dosud. Kam firma směřuje nyní a jaké má plány?

„Pracujeme na rozšíření své působnosti v oblasti 3D tiskáren a připravujeme projekt na malosériovou (kusovou) výrobu laserových řezacích strojů,“ odpovídá výkonný ředitel společnosti Pavel Cach. Prozradil, že plánují rozvoj dodávek do východoevropských států, kde se, i přes současnou situaci, velikostí trhu nejlépe jeví Ukrajina.

Lineární motory překonávají limity 3D tisku

Použití lineárních pohonů je pro výrobce 3D tiskáren nejvýhodnější, a to jak z pohledu technologické náročnosti a praktické využitelnosti, tak i z hlediska koncové ceny. Jejich výkon se tak dokáže přiblížit klasickému 2D tisku. Lineární motory splňují nejvyšší nároky na pohotovost, rychlost a přesnost polohování, ale i na speciální mechanismus tiskové hlavy.

Společnost HIWIN připravuje lineární řešení na míru, čímž zákazníkům šetří náklady na energii i na údržbu a zajišťuje mnohem vyšší produktivitu. Zatímco vloni osadila lineárními moduly největší průmyslovou 3D tiskárnu na světě od české firmy Aroja, letos pomohla ke světovému prvenství největší sériově vyráběné 3D tiskárně z dílny pražské společnosti DO-IT. Tiskový prostor 800 x 400 x 400 milimetrů je největším možným rozměrem, který je pro danou technologii využitelný. Světová jednička mezi sériově vyráběnými 3D tiskárnami je na základě požadavků zákazníka osazena klasickým lineárním kuličkovým vedením HIWIN, posuvy pak zajišťují kuličkové šrouby v kombinaci s krokovými motory. Polohovací mechanismus osy X a Y dokáže vyvézt tiskovou hlavu do výšky osmi set milimetrů a speciální mechanismus tiskové hlavy si tak hravě poradí i s těmi nejsložitějšími 3D modely a nejvyšší mírou detailů.

Produkty pro všechna odvětví

Vedle výroby základních komponent, ať už kuličkových šroubů nebo lineárních vedení, se HIWIN orientuje na výrobu lineárních motorů pro uplatnění ve všech průmyslových odvětvích.

„Mezi hlavní přednosti lineárních motorů patří libovolně stavitelná magnetická dráha, maximální přesnost polohy, vysoká rychlost a zrychlení a v neposlední řadě jednoduché řízení. Na jednu magnetickou dráhu lze umístit několik sekundárních částí pohybujících se nezávisle na sobě. Lineární motory tak najdou využití například při vysokorychlostním opracovávání různých materiálů, laserovém obrábění nebo přesném řezání,“ vysvětluje Martin Kaván, vedoucí střediska lineárních motorů.

Mnoho přizpůsobivých variant

Z konstrukčního hlediska jde o motory třífázové, synchronní, vybavené permanentními magnety. HIWIN je vyrábí ve třech základních řadách podle zatížení: provedení LMC je určeno pro lehčí aplikace, řada LMS pro střední zatížení a řada LMF pro velmi náročné aplikace.

Brněnská společnost dnes dodává zákazníkům jak komplexní lineární polohovací jednotky, tak portálové či víceosé systémy, kompletní křížové stoly nebo gantry systémy vybavené nosnými rámy, krytováním a elektroinstalací. Hlavním trendem jsou speciální víceúčelové aplikace, které řeší specifika výrobních programů zákazníka. Tyto polohovací mechanismy si pak zákazník podle svého zaměření osadí například laserem na řezání nekovových materiálů nebo vláknovým laserem na dělení kovů.

Rychle a vstřícně…

„Naší devízou je především flexibilita a disponibilita dodávaných komponentů. Máme jako jedni z mála v Brně vlastní sklad a jsme schopni dodat velkou většinu zboží do dvou dnů po přijetí objednávky. Poskytujeme také technické poradenství a v případě polohovacích jednotek to většinou znamená i společný vývoj aplikace se zákazníkem, od prvotního návrhu až po realizaci,“ dodává na závěr Pavel Cach.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2014 na straně 58—59.

Štítky Strojírenství, Inovace, Rusko, Balkán, Ukrajina

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.