Vladimír Truschinger: Základ úspěchu? Poctivost a kvalita

Text Jana Jenšíková Foto Shutterstock Publikováno

„Když jsem v roce 1988 odešel do Francie, neuměl jsem skoro ani slovo francouzsky a začínal jsem na stavbách jako pomocný dělník. Vypracoval jsem se na řidiče, ale firma zkrachovala a já zůstal bez práce. A tak jsme s kamarádem začali rozjíždět náš obchod zaměřený na export francouzských potravin,“ vzpomíná na své mládí Vladimír Truschinger, dnes majitel úspěšné české potravinářské firmy Lef, která se nyní za pomoci Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) pustila do projektu zaměřeného na úspory energie.

Zpět do České republiky se vrátil v roce 1996. Spolu s kamarádem přemýšleli, do čeho by vydělané peníze investovali. Původně si prý chtěli pořídit nějakou restauraci, kde by se specializovali na francouzskou kuchyni. „Mysleli jsme si, že bychom vařili z námi dovezených francouzských surovin, ale pak jsme si uvědomili, že u nás v malém městě na jižní Moravě by takový podnik nejspíš neměl šanci se uživit. A najednou se v roce 2001 naskytla příležitost koupit krachující výrobnu knedlíků v Miloticích u Kyjova a my jsme na tuhle kartu vsadili,“ pokračuje Vladimír Truschinger a přiznává, že si pak dva tři roky říkal, že udělal největší hloupost v životě.

Není knedlík jako knedlík

Posledních sedmnáct let prý firma funguje rok od roku lépe a očekávání svých zakladatelů splnila na sto procent. Když se ptáme na recept na úspěch, zdůrazňuje její majitel, že používají kvalitní suroviny a jsou hrdí na to, že od nich odcházejí pouze kvalitní výrobky. „Kdybychom z toho měli slevit, raději do obchodu nepůjdeme,“ dodává s tím, že naštěstí mají na to všichni v čele firmy stejný názor včetně jeho bratra Darka, který má na starosti obchod.

„Jsme druhou největší firmou v České republice vyrábějící knedlíky. V dnešní době by se daly ještě rozšiřovat kapacity, ale sehnat dobré lidi do výroby je velký problém. Mladým se pracovat nechce,“ připomíná dnes tolik skloňovaný problém.

Stroj na knedlíky nekoupíte

Trh obchodně roste a je potřeba inovovat v etiketách i v balení. Dnes už Lef vyrábí také výrobky s delší záruční lhůtou, třeba dvacet dní, dříve to byly tři čtyři nebo maximálně deset dní. „Vakuujeme je a přidáváme inertní plyn. Ohledně technologie výroby jsme spolupracovali s potravinářskou školou v Bzenci, ale jinak si všechno vyvíjíme a vymýšlíme sami. Pro určení délky záruky a spotřeby samozřejmě využíváme laboratoře vydávající certifikáty,“ vypočítává majitel a poukazuje ještě na jednu důležitou skutečnost: „Problémem našeho oboru je, že stroje přímo na výrobu knedlíků neexistují. Většinou pořizujeme stroje na výrobu pečiva, které si sami upravujeme a přizpůsobujeme.“

K inovacím patří i úspory energie

Když chcete zachovat kvalitu a přitom své produkty pro koncového zákazníka příliš nezdražovat, musíte popřemýšlet, kde ještě máte nějaké rezervy. V případě Lefu se v listopadu pustili do realizace projektu v oblasti úspory energií.

„Jelikož se energie stále zdražují a u nás představují podstatnou část nákladů, rozhodli jsme se využít programu Úspory energie a spolu s pomocí brněnské pobočky ČMZRB se pustit do rozsáhlé modernizace našeho výrobního zázemí. Během čtyř měsíců chceme nahradit osvětlení ve všech prostorech společnosti za efektivní světelné LED diody a instalovat výměník pro zpětné získávání tepla ze spalinových cest. A naprosto zásadní je pro nás skutečnost, že budeme moct pořídit novou vzduchotechniku zajišťující odvlhčení a větrání výrobních prostor.

V současné době je ve výrobně knedlíků, kterému u nás říkáme knedlíkárna, osm digestoří. Jsou už zastaralé, polovina z nich neplní svůj účel a zbylá polovina pouze z jedné pětiny. Přitom se tam denně odpaří téměř sedm tisíc metrů krychlových vody, a ta pak kondenzuje a narušuje nosné konstrukce. Chceme vybudovat tříokruhový systém, pro haluškárnu, výrobnu těsta i knedlíkárnu. Věřím, že až na jaře modernizaci dokončíme, bude to znamenat nejen úspory, ale také zvýšení komfortu pro naše zaměstnance,“ prozrazuje Vladimír Truschinger a pochvaluje si, že takový krok nevyžadoval jejich finanční vstup. V rámci programu Úspory energií totiž 70 % způsobilých výdajů financuje ČMZRB a 30 % ČSOB. Úvěr poskytnutý od ČMZRB je bezúročný a je doplněn finančním příspěvkem na úhradu úroků u úvěru od ČSOB. Přičemž úvěry mohou splácet až deset let.

Text: Jana Jenšíková

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2018 na straně 70-71.

Štítky Úspory energií, ČMZRB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.