Alice Fibigrová: Austrálie jde k uhlíkové neutralitě vlastní cestouNajala si k tomu Teslu

Text Věra Vortelová Foto archiv A. Fibigrové Publikováno
thumbnail Austrálie thumbnail Nový Zéland

Na jediném kontinentu, který v cestopisném díle legendárních cestovatelů Hanzelky a Zikmunda nenajdeme, dnes žije a pracuje kolem třiceti tisíc Čechů. Komunita v Austrálii a na Novém Zélandu, která je podle odhadů osmá nejsilnější na světě, v posledních letech omládla. Ze vzdělaného a dynamického společenství se postupně vytvořilo i zázemí podnikatelských vztahů mezi krajany a firmami v ČR. O tom, jak se tyto vztahy rozvíjejí v době převratných proměn globální ekonomiky, jsme si povídali s ředitelkou kanceláře agentury CzechTrade v Sydney Alicí Fibigrovou.

Austrálie je země imigrantů a velmi otevřená mezinárodnímu obchodu. Zvládla covidovou pandemii úspěšněji než Evropa?

Výhodou Austrálie a Nového Zélandu je jejich zeměpisná poloha. Jako ostrovní státy mohly na šíření viru účinněji reagovat. Jejich vlády postavily boj s covidem hlavně na trasování a na krátkých a přísných lockdownech, které méně poškozují ekonomiku. Přesto je pandemie významně zasáhla hlavně na trhu pracovních sil. Panuje velký problém při obsazování některých pozic zejména v oblasti hotelnictví a restauratérství.

Australsko-čínské třenice

S příchodem pandemie se světu otevřely oči, když zjistil, jak snadno se může stát globální obchod nestabilní a obtížně předvídatelný. Co v tomto kontextu ohrožuje australskou ekonomiku nejvíc?

Australská ekonomika je významně ovlivněna výší exportu nerostných surovin do Číny. Ta je jejím největším obchodním partnerem. Z ekonomického hlediska má tedy Austrálie zájem na prosperitě čínského průmyslu. Vztahy obou zemí však negativně poznamenal požadavek australské vlády ustanovit mezinárodní komisi, která by vyšetřila původce a okolnosti vzniku pandemie. V reakci na to uvalila čínská administrativa vysoká cla na některé klíčové australské komodity, jako jsou měď, vlna, maso, víno, mořské plody a dřevo, nebo kompletně zakázala jejich import. Ve snaze snížit svou závislost na australské železné rudě pak posílila její dovoz z Brazílie, která však nedokáže uspokojit vysokou poptávku.

Z geografického hlediska je silná orientace na země jihovýchodní Asie logická. Je to na úkor zájmu o zboží a služby ze zemí Evropské unie?

Obchodní výměna s Evropou a Amerikou je stále velmi významná. Stejně tak vzájemný obchod České republiky s Austrálií významně neovlivnil ani covid a bilance dál vypovídá ve prospěch českého exportu. Během pandemie se však zkomplikovala a násobně prodražila doprava.

Světová jednička na trhu s lithiem cílí na zelený vodík

Co dělá Austrálie, silně závislá na vývozu surovin a dovozu širokého spektra výrobků, pro to, aby se co nejvíc vyhnula dopadům disbalancí v mezinárodním obchodu?

Austrálie produkovala třikrát víc potravin, než spotřebuje, již před pandemií, a je tedy plně soběstačná. Na posílení dlouhodobé stability se zaměřuje zejména ve strojírenství a oblasti inženýringu. Konkrétně jde o investice do výroby dopravních prostředků – autobusů a elektromobilů – a do energetiky, především do lithium-iontových baterií.

Mohutný rozvoj větrných a slunečních elektráren s sebou nese vysoké nároky na uskladnění energie. Vláda proto najala společnost Tesla Elona Muska, která v zemi instalovala zásobníky energie Tesla Powerwall a Powerpack. Ty se staly důležitou součástí rozvodné sítě a pomáhají předcházet blackoutům. Spolupráce australské vlády s Teslou přináší řadu výhod oběma stranám. Austrálie je největším světovým exportérem lithia a disponuje třemi hlavními surovinami pro výrobu baterií.

Na klimatické konferenci v Glasgow potvrdil premiér Scott Morrison, že země plánuje dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Současně však poznamenal, že to nebude znamenat ukončení těžby a exportu uhlí nebo plynu. Díky velkému potenciálu obnovitelných zdrojů si Austrálie v rámci energetické strategie vytkla rovněž ambiciózní cíl – stát se světovou jedničkou v exportu zeleného vodíku.

Austrálie chce být světovou jedničkou v exportu zeleného vodíku.

Na vodíkovou ekonomiku sázejí především vyspělé asijské země, jako je Japonsko. Angažují se japonští investoři v australském sektoru čistých energií?

Toyota loni v australském státu Victoria otevřela první podnik na výrobu zeleného vodíku s využitím sluneční energie. A předloni tam instalovala testovací objekt Toyota Hydrogen Centre – čerpací stanici a vzdělávací středisko se servisem Toyoty Mirai.

Ještě donedávna byla Austrálie jen opatrným stoupencem snižování emisí skleníkových plynů. Kde se inspirovala ke změně myšlení?

Jako země se značnými náklady na pracovní sílu, důrazem na produkci s vysokou přidanou hodnotou a s vyspělými technologiemi spatřuje, slovy svého premiéra, inspiraci v Německu, ekonomice s blízkými parametry a cíli.

V jakých oblastech podnikání se na australském trhu v poslední době nejvíc zviditelnily české firmy?

Kromě renomovaných značek, jako Škoda Auto, která vyhrála tendr na dodávky vozů pro policii v Západní Austrálii a na Novém Zélandu, Linet se sofistikovanými nemocničními lůžky nebo Tatra Trucks, jsou to také menší a střední firmy, které svou produkci neoutsourcují. Australané projevují velký zájem také o české vodárenské technologie. Zajímavé projekty se uskutečnily rovněž ve vědecko-výzkumné oblasti, konkrétně třeba v laserové technice.

V současné době pracujeme na individuálních zakázkách pro české firmy. Jsou z různých oborů, jako třeba krajinářství, nápoje, technologie pro řízení letového provozu, aplikace pro restaurace nebo zemědělská technika. Na příští rok chystáme českou účast na veletrhu ALL ENERGY, který se zaměřuje na obnovitelné zdroje energie a má přesah do smart cities.

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv A. Fibigrové

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2022 na straně 10-11.

Štítky Austrálie, CzechTrade

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.