Tři otázky pro Ondřeje Votrubu, pověřeného řízením agentury CzechInvest

Text Jana Jenšíková Foto Archiv CzechInvest Publikováno

Slyší investoři na investiční pobídky, které jim nabízí Česká republika?

Ano, slyší. Letos jsme v CzechInvestu zaznamenali rekordní zájem o jejich čerpání, během prvních pěti měsíců jsme přijali už stovku investičních záměrů, které by do budoucna měly přinést investice za více než 55 miliard korun a až 10 tisíc pracovních míst. Nejvíce v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, které trápí vysoká nezaměstnanost.

Jak si nárůst počtu investičních záměrů vysvětlujete?

Zásadní roli v tomto případě sehrála nová pravidla Evropské komise pro poskytování veřejné podpory, která budou platit od letošního července. V ČR i v dalších členských zemích EU dojde ke snížení stropu veřejné podpory ze 40 % na 25 %. Řada investorů proto chtěla stihnout stávající podmínky, které jsme garantovali do poloviny března. Projevilo se ale, že ČR má pro investory i další výhody, a proto přijímáme nové investiční záměry i nyní, ačkoliv podpora bude už nižší.

CzechInvest pracuje na zlepšování investičního prostředí v ČR, kde především spatřujete slabé stránky?

Konkurenceschopnost ČR v různých mezinárodních žebříčcích klesá. Z hlediska investic na tom ale nejsme špatně, jen potřebujeme v některých oblastech ještě více vyjít investorům vstříc, abychom o projekty v konkurenci zemí, jako jsou například Polsko či Slovensko, zbytečně nepřicházeli. Mám na mysli mimo jiné složité povolovací procesy, náročné vyřizování víz a pracovních povolení nebo nedostatek technicky vzdělané pracovní síly.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2014 na straně 63.

Štítky Investice, Pracovní trh

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.