Pomáháme našim exportérům, aby si nenaběhli

Text Věra Vortelová Foto Archiv ICC ČR Publikováno

Výrobci sebelepších produktů mohou na mezinárodních trzích pohořet nebo minimálně utrpět citelné ztráty, když podcení znalost pravidel Incoterms. Proč jsou tak důležitá? O tom jsme diskutovali s výkonným ředitelem Mezinárodní obchodní komory ČR (ICC ČR) Karlem Machotkou. Tato instituce je totiž v Česku jediná, která vlastní licenci na vzdělávání v této oblasti.

Jak to tedy s těmi pravidly je? Jsou závazná?

Pravidla Incoterms nejsou sice právně závazná, ale stávají se závaznými v okamžiku, kdy je obchodující strany uplatní ve své smlouvě. Jejich znalost je proto pro mezinárodní obchod stěžejní. Od roku 2000 je respektují i Spojené státy, kde do té doby panovaly v jejich vnímání určité odlišnosti. V poslední době sílí v otázce pravidel mezinárodního obchodu tendence ke sjednocování a zjednodušování.

Pravidla Incoterms s aparátem doložek jsou velmi obsáhlá. Velké společnosti mají na tuto problematiku ve svém týmu odborníky, ale jak si mohou poradit menší firmy?

Nejde o to, aby jejich pracovníci uměli pravidla zpaměti, stačí, když ovládnou alespoň základy a zkontrolují si, co protistrana v dokumentu navrhuje. A na detailnější věci se mohou dotázat v bezplatné internetové poradně ICC nebo jim doporučíme placené služby erudovaného odborníka.

Jaká mohou na exportéry číhat úskalí?

Třeba že se v e smlouvě neobjeví formulace z poslední verze, z pravidel Incoterms 2010, ale z let 2000 nebo dokonce 1990.

Toho si snad všimnou?

Nemusí. S podobnými případy se setkáváme v naší internetové poradně. Smlouva obvykle neobsahuje pasáž z pravidel Incoterms, ale jen prostý odkaz na příslušnou doložku. Bez zevrubnější znalosti si tak firmy mohou snadno „naběhnout“.

Mezinárodní obchod doznává průběžných změn. Poslední znění pravidel Incoterms však pochází z roku 2010. Počítá se s jejich revizí?

Pravidla Incoterms platí již od roku 1936. Časem se ustálila praxe novelizací vždy po deseti letech. V debatě na mezinárodní úrovni jsme dospěli k závěru, že desetiletý cyklus zachováme. A protože je tento proces náročný, začneme koncipovat návrhy již příští rok. Naši členové se mohou zapojit jak do připomínkování prvotních textů, tak poté i do jejich překladu do češtiny. Kontinuálně bude probíhat diskuze s našimi spolupracovníky v centrále v Paříži a s členy i nečleny Mezinárodní obchodní komory ČR. Průběžné závěry budeme publikovat na našich webových stránkách a jednou za půl roku pozveme všechny zájemce na bezplatné „kulaté stoly“, kde mohou prezentovat své zkušenosti a názory. Zhruba v únoru 2017 bude k dispozici první verze cílů novelizace pro rok 2020.

Na svém portálu nabízíte mimo jiné pestrou paletu odborných seminářů. Jaký je o ně zájem?

Letos jsme evidovali dvakrát víc účastníků než loni a čtyřikrát víc než předloni. Nejvíc se nám osvědčily jednodenní a půldenní semináře ke vstupu do problematiky. Nabídku se nám daří zpestřovat také teritoriálními a klubovými setkáními. Členové některých institucí, jako jsou například smíšené obchodní komory, se přicházejí podělit o své zkušenosti s účastníky našich akcí. Z teritorií přitahují pozornost zejména země třetího světa. V některých asijských a hlavně afrických zemích totiž platí speciální právní úprava, která zabraňuje aplikaci pravidel Incoterms 2010. Týká se to třeba problematiky cel.

Jaké novinky připravujete pro své členy?

Je jich řada, zmínil bych jen jednu z nejzajímavějších: založení think tanku pro alternativní řešení obchodních sporů, který chceme otevřít široké podnikatelské veřejnosti. Součástí problematiky je také otázka mediace při mimosoudním vyrovnání, jíž se ICC věnuje již deset let. V této souvislosti vedeme jednání s Ministerstvem spravedlnosti o tom, jak téma promítnout do české legislativy.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2016 na straně 71.

Štítky Podpora exportu

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.