Když odpady přinášejí zdroje

Text Věra Vortelová Foto Shutterstock Publikováno

Co je pro jednoho odpad, pro jiného může být kvalitní zdroj druhotných surovin. V přeměně odpadů na zdroje se tak skrývá obrovský, dosud nedostatečně využitý potenciál pro ekonomiku státu.

Od osvěty po sdílení a výměnu

Pravidla soutěže poprvé přinášejí možnost zapojit se také těm, kteří podnikají například ve službách, v oblasti poradenství nebo působí v neziskovém sektoru a mají zajímavý nápad, jak podpořit oběhové hospodářství jinou činností.

Kategorie Cirkulární počin zahrnuje například přednášky, diskuze, pořádání kulatých stolů, různé tematické soutěže, promítání dokumentárních filmů nebo debaty se zajímavými hosty z oblasti cirkulární ekonomiky. Patří sem i vzdělávání pomocí praktických workshopů, během nichž ostatní naučíte, jak měnit již nepotřebné materiály a odpady na nové zdroje a výrobky.

Podnikatelské subjekty se mohou přihlásit třeba s projekty na podporu sdílené dopravy, jako jsou kola nebo car sharing, organizací osvětových akcí pro zaměstnance nebo jinou nevýrobní činností, kterou k cirkulární ekonomice přispívají.

V neposlední řadě sem patří také projekty, které podporují sdílenou ekonomiku v praxi, jako jsou třeba populární swapy neboli výměny. Zájemci tak využívají příležitosti vyměnit si zdarma věci, které už nepotřebují. Nejčastěji se jedná o oblečení, knihy, hračky, sportovní vybavení apod., ale dají se vyměnit i pokojové rostliny. Za cirkulární počin se považuje i podpora sdílené dopravy.

V třídění obalů excelujeme

Každý rok v ČR stoupá množství vytříděného odpadu. Papír, sklo, plasty nebo nápojové kartony recykluje 72% všech domácností. Ve třídění obalů patří Česká republika mezi nejlepší státy Evropské unie. Z recyklovaných plastů se vyrábějí například silonová vlákna, která se využívají do spacích pytlů nebo zimních bund, protihlukové stěny na dálnicích nebo atrakce na dětská hřiště. Sklo je významná druhotná surovina, která se dá recyklovat opakovaně. Díky jeho opětovnému použití šetříme primární zdroj, jímž je křemičitý písek. Recyklace papíru zase pomáhá papírnám snižovat náklady na jeho výrobu a šetřit celulózu. Stoprocentně recyklovaný je toaletní papír, plata na vejce a některé lepenky. Recyklát se přidává i do výroby nového papíru.

Příklady dobré praxe aneb Kde se inspirovat

Re-use centra nejsou sběrné dvory

Několik obcí v Česku už vybudovalo svoje re-use centra, kde se věci zachraňují celoročně. Například obec Pozořice s re-use akcí vyhrála v minulém ročníku soutěže Přeměna odpadů na zdroje 3. místo v kategorii Veřejná správa.

Projekt Re-use Pozořice vznikl jako motivace ke snižování odpadů v domácnostech i v obci. Jeho cílem je omezit nadbytečnou spotřebu nových surovin a snížit produkci odpadu. Občané mohli ve stanovené dny přinášet na určené místo různé věci z domácnosti a naopak si odnést cokoli, co potřebují, za dobrovolný poplatek. Akce se konala již dvakrát a pro velký úspěch v ní obec plánuje pokračovat. Re-use centra jsou místa, kam občané mohou odevzdat věci, které již nepotřebují, ale které ještě mohou posloužit někomu jinému. Ostatní si je odtud mohou vzít buď zdarma, nebo za drobný poplatek.

Re-use centra se legislativně liší od sběrných dvorů, ze kterých není možné věci „zachraňovat“. Jakmile věci odevzdáte do sběrného dvora, stává se z nich oficiálně odpad, tím pádem se s nimi musí zacházet jako s odpadem a není možné si je vzít a znovu využít.

Climatizer Plus: V zimě hřeje, v létě chladí

Česká firma CIUR, která sídlí v Brandýse nad Labem, vykupuje staré noviny a vyrábí z nich výrobky na bázi celulózy. Ročně zpracuje více než 50 tisíc tun druhotných surovin.

Jeden z jejích výrobků Climatizer Plus je tepelná a akustická foukaná izolace, která v zimě hřeje a v létě chladí. Celulóza se kombinuje s minerálními solemi tak, aby se po uplynutí životnosti dala dále využít.

Výrobou izolací se firma zabývá už od roku 1991. Postupně rozšířila portfolio až na dnešních 57 výrobků z recyklovaného papíru. Papír pro svoje výrobky odebírá od papíren a tiskáren (např. nepovedený tisk nebo neprodané noviny), ale i od běžných občanů nebo firem. Ve školách společnost pořádá výkup papíru společně s osvětovou činností. S firmami pracuje na optimalizaci vzniku odpadů; ty, které vzniknou, využívá jako druhotnou surovinu.

Foukaná izolace je klasická stavební izolace, která se do stavby aplikuje foukáním pomocí speciálního aplikačního stroje. Pokud izolací Climatizer Plus zateplíte střechu nebo strop domu, můžete uspořit až 35% nákladů za energie. Když zateplíte celou konstrukci, zvyšuje se možná roční úspora nákladů za energie až na 60%.

Připravila: Věra Vortelová

Foto: Shutterstock

Zdroj: www.zajimej.se.cz

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2020 na straně 50-51.

Štítky Cirkulární ekonomika, Odpadové hospodářství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.