Kolik stojí údržba živých staveb?

Text a foto LIKO-S Publikováno

Česká rodinná firma LIKO-S nabízí instalaci zelených střech a stěn, které jsou nejen zajímavým okrasným prvkem, ale jsou i funkční a šetří peníze. Tato celoroční přírodní ozdoba, jež se díky masivnějšímu rozšíření stala cenově dostupnou, se může zdát náročná na údržbu, ale není to tak úplně pravda.

Realizaci živých staveb se firma LIKO-S začala věnovat vzhledem k tomu, jak rozvoj stavebnictví mění okolní krajinu. Dochází totiž k neustálému rozšiřování zastavěných ploch. Z toho důvodu se firma rozhodla stavět jinak, ekologicky. Výsledkem se staly živé stavby, do nichž spadají zelené střechy, fasády a fasádní kořenové čistírny odpadních vod. Rostliny na budově napomáhají její tepelné stabilizaci a zároveň vytvářejí uvnitř i vně zdravější prostor. V létě takovéto stavby dokážou zamezit přehřívání střešního pláště a stěn budovy, ochladit interiér a také ovlivnit mikroklima svého okolí.

Užijte si všechny výhody

Nejen že jsou živé stavby krásné na pohled a mění se v každém ročním období, ale jsou i vysoce funkční. Zelené střechy a fasády ochlazují své okolí, pohlcují CO2, vyrábějí kyslík a absorbují hluk a prach. Díky snížení teploty okolí není nutné v létě interiér budovy tolik chladit. K ochlazení dochází díky odpařování vody ze systému, tedy spotřebou sluneční energie (tepla). Díky těmto vlastnostem můžete dosáhnout minimalizace náročných technologií na chlazení či vytápění. Zelenou střechu či fasádu je firma schopná zrealizovat i během zimních měsíců. Na jaře se pak instaluje pouze poslední vegetační vrstva.

Jelikož se představivosti meze nekladou, můžete si na své zelené střeše či fasádě vytvořit voňavou louku nebo exotický prales. Na jaře začne ožívat a kvést řada květin, bylin a dalších rostlin. A pokud se rozhodnete třeba pro ovocné stromy, můžete v létě začít sklízet první plody své píle. Záleží jen na vás, co budete na své živé stavbě pěstovat. A pokud si nejste jisti, který typ rostlin bude pro vás ten nejlepší, firma LIKO-S je připravena vám pomoci.

Jsou živé stavby opravdu tak náročné na údržbu?

Mnoho lidí si může myslet, že zelené střechy a fasády jsou náročné na údržbu. Pravdou však je, že nemusí být. Hlavní údržba by měla probíhat dvakrát do roka, na jaře, kdy tak pomůžete rostlinám opět ožít, a na podzim, kdy nastává ideální doba pro jejich zastřižení. Během údržby se porost ošetří a zjistí se, zda něco nepotřebuje dosadit. Jinak si rostliny žijí svým vlastním životem.

Vše se ale odvíjí především od toho, jak náročné rostliny se rozhodnete na střechách a fasádách pěstovat. Některé mohou vyžadovat minimální péči a jiné naopak zase větší.

Jestliže zvolíte bezúdržbovou střechu, tedy extenzivní, která vyžaduje minimální péči, jsou pro ni ideální suchomilné rostliny jako netřesky, rozchodníky či různé druhy travin, jimž nevadí delší sucho. Pokud ale chcete mít na své budově druhově rozmanitější rostliny, tedy intenzivní vegetaci, která hraje více barvami, budete ji muset osázet náročnějšími rostlinami, jako jsou různé luční květy a byliny nebo dokonce keře, stromy či rostliny plodící ovoce a zeleninu. O takovouto zeleň se budete muset starat jako o každou jinou zahradu. S péčí o ni vám pomůže automatické přihnojování a zavlažování.

V zimě si zeleň žije svým obvyklým životem a nevyžaduje z vaší strany žádnou velkou péči. Kvetoucí louku či zahradu pouze pokryje sníh a jinovatka, které dodají budově kouzelný vzhled.

www.likos.cz

Zdroj: LIKO-S

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2020 na straně 66-67.

Štítky Environment, Stavebnictví

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.