Česká republika

Aby západní firmy neslízly smetanu aneb Kam zmizeli čeští kluci zamilovaní do aut?

thumbnail

Do roku 1989 byl český průmysl bohatě saturován konstruktéry a vývojáři, z nichž řada založila a dodnes vede vlastní firmy, konkurenceschopné na světových trzích. Za pouhou generaci se situace radikálně změnila. „Naše ekonomika nemusí do budoucna zůstat v roli subdodavatele. Stačí, aby se podpora technických oborů stala klíčovým společenským tématem,“ soudí výkonný ředitel nadnárodní společnosti AUFEER DESIGN Martin Zabadal, který absolvoval Technickou univerzitu v německém Magdeburku.

Štítky Strojírenství, Německo, Design, automotive

číst celý článek

Bez vlastního produktu bychom neobstáli

thumbnail

V roce 1992 opustil Karel Matějček, absolvent Strojní fakulty VUT Brno, Teslu Lanškroun, do obýváku instaloval rýsovací prkno a na úřadech si zaregistroval konstrukční společnost. Vedoucímu konstrukce tehdejšího předního výrobce kondenzátorů a rezistorů nechybělo cenné know-how získané léty studia a praxe, ani pořádný kus odvahy udělat krok do neznáma tržní ekonomiky. A tak na chlup přesně před čtvrt stoletím vznikla rodinná firma KOMFI, která dnes patří ve svém oboru mezi evropskou i světovou špičku.

Štítky Strojírenství, Německo, Inovace

číst celý článek

Nahradíme lidské ruce roboty?

thumbnail

Nové Město nad Metují, Náchod, Čenkov, Bruntál. Body na mapě, kde ve srovnání s celostátním průměrem po léta dosahovala míra nezaměstnanosti nejvyšších hodnot. „Právě proto jsme před lety po zralé úvaze umístili do těchto lokalit naše výrobní závody. Jenže v současné době je hlad po pracovní síle i tam. V boji o ni pak vítězí velké firmy, které ji mohou lépe zaplatit. Například výrobní závod Škody Auto v Kvasinách, nacházející se v sousedním okrese Rychnov nad Kněžnou,“ říká Josef Hronovský, zakladatel a majitel stejnojmenné společnosti.

Štítky Strojírenství

číst celý článek

Dotaci získají snadněji ti připravení s finančním partnerem za zády

„Naše společnost, která vznikla již v roce 1995, se zaměřuje na produkci a distribuci zdravotnických prostředků a materiálů pro humánní, veterinární a kosmetické potřeby vyrobených za pomoci high-tech materiálů a nanotechnologií. Intenzivně se věnujeme vývoji nových produktů i ve spolupráci s výzkumnými pracovišti či vysokými školami. Historicky jsme využili evropských dotací, například při investici do inovativní linky pro úpravu textilu s využitím nanotechnologií či do vybudování centra biomedicínské aplikace nanotechnologií v Liberci. Nyní stojíme před realizací dalších nových projektů, na které bychom rádi využili i dotační zdroje. Jak komplikované je skloubení již podpořených běžících projektů s těmi novými, případně s využitím i jiných, například národních forem podpor?“ Jan Kavalírek, jednatel společnosti Grade Medical s.r.o.

Štítky Dotace, EU, KB

číst celý článek

Smart city po brněnsku: Město, kde se dobře žije

thumbnail

„Rozhodli jsme se pro vlastní cestu, která je založena na změně přístupu města, nikoliv na technologickém plánu,“ řekl hned v úvodu našeho rozhovoru náměstek primátora města Brna Jaroslav Kacer. V roce 2014, kdy Brno založilo při městské radě komisi pro smart city, se stal jejím předsedou.

Štítky Smart City

číst celý článek

Z Česka zmizel kus průmyslového know-how

thumbnail

Společné podnikání otce a syna, úspěšná firma, zakázky téměř ve všech evropských zemích. Míříme do Hradce Králové, do firmy Axis, která se zabývá nejen výrobou, ale také montážemi, servisem a dalšími službami v oblasti průmyslových technologií. Není tedy divu, že na adrese v Kydlinovské ulici nacházíme dvě velké výrobní haly. „Nyní dokončujeme rekonstrukci další výrobní haly, ta je o kousek dál, v areálu bývalého Montasu,“ uvádí nás hned po přivítání do aktuálního dění podniku Ivo Stráník, starší ze zakladatelů.

Štítky Průmyslové technologie, Energetika

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.