Příležitosti pro české firmy v SAE

Text Businessinfo.cz Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Spojené arabské emiráty

Environmentální technologie

Cílem SAE je zvýšit svou globální konkurenceschopnost zvýšením podílu obnovitelných, čistých a alternativních zdrojů energie v energetickém mixu země. Klíčové oblasti příležitostí pro technologie související s vodou a čištěním odpadních vod jsou: nové technologie čištění odpadních vod; zařízení pro monitorování vody; inovativní a energeticky účinná technologie odsolování; alternativní technologie odsolování solanky; efektivní zařízení pro skladování vody; špičková technologie výroby vody; technologie pro zvýšení a zachycení srážek, včetně úložiště. Mezi klíčové oblasti příležitostí pro technologie související s odpadovým hospodářstvím a recyklací patří: zařízení pro manipulaci s odpady; kompostovací zařízení; třídicí stroje; inovativní technologie procesu recyklace; technologie pro energetické využití odpadu. Mezi klíčové oblasti příležitostí pro technologie související s kvalitou ovzduší patří: inovativní systémy kontroly znečištění ovzduší; systémy kontinuálního monitorování emisí; technologie analýzy emisí do ovzduší; zařízení pro sledování kvality okolního vzduchu; zařízení pro detekci netěsností; technologie měření emisí zdrojů.

Smart cities

Spojené arabské emiráty významně investovaly do projektů pro chytrá města s cílem vybudovat je od nuly a zlepšit infrastrukturu ve stávajících městech. Příklady iniciativ zahrnují poskytování veřejné Wi-Fi, nabíjecích stanic pro elektromobily, živého sledování provozu a elektronické peněženky Úřadu pro silnice a dopravu. Orgány Spojených arabských emirátů si budou chtít udržet reputaci SAE jako přední chytré země neustálými investicemi veřejného sektoru do rozsáhlých infrastrukturních projektů, které se točí kolem „chytrých” budov, což bude poskytovat příležitosti i pro české společnosti.

ICT

S minimálními obchodními překážkami jsou SAE a konkrétně Dubaj preferovanými místy pro podniky obsluhující celý region MENA, což také zvyšuje poptávku po IT softwaru a službách. Investice podněcují poptávku po produktech a službách ICT ve zdravotnictví, letectví, kosmonautice, obraně, dopravě, maloobchodu, finančních službách, stravovaní a v odvětvích spojených s plány ekonomické diverzifikace.

Nové technologie a design

V rámci iniciativy Projects of the 50 vláda Spojených arabských emirátů oznámila plány na realizaci řady projektů zaměřených na urychlení hospodářského rozvoje s cílem přeměnit zemi na komplexní centrum pro všechny sektory a přilákat přímé zahraniční investice ve výši 149,8 miliardy USD v průběhu příštích devíti let. Pro české exportéry to představuje ohromné příležitosti v oblasti luxusního designového zboží, ale také v technologiích, jako jsou informační modelování budov (BIM), rozšířená realita (A/R), pokročilá konstrukce Wearables & Exo-skeletons, datové aplikace internetu věcí (loT), drony v konstrukci vybavené radiofrekvenční identifikaci (RFID), technologie pro zachycováni 360° videa, technologie 3D tisku a skenování — včetně 3D konstrukce.

Zdroj: Businessinfo.cz

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2022 na straně 20.

Štítky SAE

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.