V Kremlu nezapomínají na svůj rodný Petrohrad

Text Martin Hlavnička Foto Thinkstock.cz Publikováno

Severozápad Ruské federace představuje trh o velikosti 13,5 milionu obyvatel, který produkuje cca 10 % HDP Ruska. Pětimilionový Petrohrad je druhým největším městem Ruska (po desetimilionové Moskvě) a zároveň čtvrtým největším evropským městem (po Londýnu, Moskvě a Paříži).

Je třeba připomenout, že mocenská elita a dnešní vládcové Kremlu jsou původem právě z Petrohradu a na svoje rodné město nezapomínají. V Petrohradu sídlí například Ústavní soud RF a připravuje se stěhování sídla největší ruské společnosti GAZPROMu, která vykazuje zisk větší než roční deficit státního rozpočtu ČR. Do Petrohradu proudí investice, což vidíte na každém kroku. Kdo jste v městě na Něvě nebyl víc než deset let, dnešní moderní metropoli nepoznáte.

Severozápad však není jen Petrohrad, ale dalších deset oblastí. Na rozdíl od ostatních federálních okruhů RF zde však již nenajdete milionová města; velikost většiny místních regionálních oblastí se pohybuje v řádech 200 až 600 tisíc obyvatel. Jedná se například o Kaliningrad, Archangelsk, Murmansk, Vologdu, Novgorod. V každém je regionální vláda a gubernátor, který určuje chod a směřování oblasti.

Jak už jsme zmínili, rozvoj města Petrohradu se dnes orientuje na automobilový průmysl (je zde zastoupeno šest světových výrobců) a jeho dodavatele, výrobce komponentů, dopravní logistiku a infrastrukturu. Šance pro české firmy jsou spíše v oblasti subdodávek pro větší projekty. Výhodou pro získání podobných zakázek je státní podpora financování a exportního pojištění, neboť české firmy mohou uspět jen díky lepším podmínkám, než nabízí místní konkurence.

Příležitosti jsou dále v oblasti modernizace energetiky a strojírenství, stavebnictví a zemědělství v živočišné výrobě. Perspektivní je ekologie a uplatnění nanotechnologií. V Petrohradu podporuje investice Agentura pro rozvoj a investice Sankt Petěrburgu (www.spbgapi.ru). Je garantem osmi oborových klastrů a nabízí zahraničním investorům více než 60 průmyslových výrobních zón.

V poslední době v regionu uspěla například společnost TS Plzeň, která dodala hydraulický lis pro volné kování, firma ANAJ CZ se svými nástroji nebo G-Team s dodávkami parních točivých redukcí. Právě G-Team dodá dále do Krasneho Okt'abru parní turbíny za cca 100 milionů korun a jednu turbínu do Archangelské oblasti za cca 55 milionů. ŠKODA Transportation uspěla v tendru a společně s místním partnerem dodává vozy NĚVA do petrohradského metra. Společnost KPB Intra působící v oblasti výroby transformátorů zde založila pro lepší obsluhu ruského trhu dceřinou společnost podobně jako firma TACHTECH, která má v Petrohradu zastoupení.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2014 na straně 31.

Štítky Rusko, Podpora exportu, CzechTrade

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.