Letem světem: Francie, Španělsko, Itálie

Publikováno
thumbnail Francie thumbnail Itálie thumbnail Španělsko

Francie: třetí největší evropská ekonomika na vzestupu

Francouzská republika je šestou největší ekonomikou na světě a třetí největší ekonomikou EU po Německu a Velké Británii. S více než 84 miliony zahraničních turistů ročně je nejnavštěvovanější zemí na světě a udržuje třetí nejvyšší příjmy z cestovního ruchu na světě. Země je jedním z hlavních lídrů v rámci Evropské unie a hraje významnou globální roli jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN, NATO, G8, skupiny G-20 a v dalších mezinárodních organizacích. Má druhý největší spotřebitelský trh v Evropě s 65 miliony obyvatel. V evropském měřítku má Francie největší letecký průmysl, nejvyšší podíl jaderné energie a druhý největší průmysl zemědělsko-potravinářský a chemický, třetí největší sektor informačních a komunikačních technologií a farmaceutický průmysl. Mezi silné stránky francouzského trhu patří strategická poloha mezi severní a jižní Evropou a vynikající dopravní infrastruktura.

Španělsko: rozmanitý trh opět roste

Španělské království je pátou největší ekonomikou v EU a se 47 miliony obyvatel patří k významným spotřebitelským trhům. Poté, co země prožila vleklou recesi v důsledku globální finanční krize, zažila v roce 2014 první celý rok pozitivního hospodářského růstu, a ten pokračuje. Mezi přední sektory ekonomiky patří automobilový průmysl spolu s vybavením a součástkami pro auta, který se obratem řadí na šesté místo na světě a třetí v Evropě. Španělsko je druhé v Evropě z hlediska celkové výroby dopravních prostředků. Jedním z nejdůležitějších sektorů je cestovní ruch; s téměř 65 miliony turistů (2014) je třetí největší světovou turistickou destinací. Zajímavostí je, že je čtvrtou zemí na světě, pokud jde o instalované větrné elektrárny — po USA, Německu a Číně. Větrná energie je druhým nejdůležitějším zdrojem pro výrobu elektrické energie ve Španělsku (po jaderných elektrárnách). Mezi silné stránky španělského trhu patří jeho velikost, vysoce efektivní dopravní systémy a skutečnost, že je vstupní branou na trhy Latinské Ameriky.

Itálie: země malých a středních podniků vychází z recese

Itálie je osmá největší ekonomika světa a třetí největší v eurozóně. Je také druhým největším evropským výrobcem hned za Německem. Italský trh je vyspělý a sofistikovaný, se silnou konkurencí. Průmyslový sever země je jednou z nejvíce industrializovaných a prosperujících oblastí v Evropě a generuje více než padesát procent národního důchodu v Itálii. Mezi silné stránky italského trhu patří moderní infrastruktura, silná výrobní a inovační schopnost, skutečnost, že je vstupní branou na trhy Středomoří a Středního východu, vysoká úroveň internacionalizace a podnikání, s plně integrovanými dodavatelskými řetězci. Itálie je přední světovou turistickou destinací, pořádá mnoho obchodních veletrhů s globálním dopadem. Italská ekonomika je z velké části poháněna výrobou vysoce kvalitního spotřebního zboží, které produkují MSP (nejčastěji rodinné) — ty představují více než 99 % italského obchodu a produkují přibližně 68 % italského HDP.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2016 na straně 14.

Štítky Francie, Španělsko, Itálie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.