Příležitosti pro české firmy ve Španělsku

Text Rudolf Klepáček Publikováno
thumbnail Španělsko

Chemický průmysl

Španělská vláda hodlá podporovat rozšiřování průmyslové samostatnosti země formou investičních projektů i přímých podpor. Chemické výrobky, sloučeniny kovů, zemin a dalších prvků představovaly v posledních čtyřech letech podíl 0,78 % celkového španělského dovozu. Obdobný potenciál vývozu vykazuje ve statistikách skupina organických chemikálií, kde se jako zajímavé jeví heterocyklické sloučeniny a nukleové kyseliny a jejich soli. Dovoz chemických produktů obecně je dlouhodobě pro Španělsko na třetím místě z celkového dovozu (po energetice a průmyslových technologiích). Chemický průmysl jako celek je jedním z pilířů španělské ekonomiky, působí v něm cca 3300 firem a vytváří kolem 10 % HDP. Byl také jedním z prvních španělských výrobních sektorů, které po fázi krize opětovně začaly mírně růst. Dovoz chemických produktů obecně byl v roce 2014 nejvýznamnější položkou celkového dovozu průmyslových výrobků s podílem 14,4 %.

Energetika

Španělsko dováží více než 70 % energetické spotřeby, a má tudíž eminentní zájem posílit vlastní výrobní kapacity. Větrná elektrická energie i přes snížení subvencí dosáhla na konci roku 2014 kapacitního podílu 21,3 %. V rámci Národního plánu efektivního využívání energie 2014-2020 se Španělsko rozhodlo podpořit úsporu a efektivní využívání energie rozšířením rozpočtu o 207 milionů eur, které budou směřovat zejména do oblasti veřejného osvětlení a průmyslu. Nové příležitosti lze očekávat i na poli elektrické energie: v současnosti se projednává plán pro přenosové sítě elektrické energie na období do roku 2020, který počítá s investicemi do elektrické infrastruktury ve výši 4,5 miliardy eur, přičemž opět je kladen důraz na ekologickou šetrnost. Celkově plánované projekty zahrnují nové okruhy v délce 1517 km s napěťovou úrovní 400 kV a 1747 km nových okruhů s napěťovou úrovní 220 kV. Počítá se též s rozsáhlou modernizací stávajících sítí.

Zdravotnictví a farmacie

V roce 2012 bylo na území EU 16 regionů, kde byla naděje dožití při narození nejméně 83 let; nacházely se v pouhých třech členských státech EU: v sedmi španělských regionech, v pěti francouzských a ve čtyřech italských. Doba dožití je tedy ve Španělsku jedna z nejvyšších v EU. Přibližně 80 % zdravotních výdajů míří na léčbu chronických nemocí, zejména kardiovaskulárních chorob, cukrovky a rakoviny. Existuje významná poptávka po inovativních zdravotnických pomůckách, které zvyšují kvalitu života i ve vyšším věku (ortopedické pomůcky, naslouchátka, mechanoterapeutické a dýchací přístroje, kontrolní přístroje apod.). Například u ortopedických pomůcek – naslouchátek se zvýšil import do Španělska mezi lety 2010 až 2014 o 22 %. Za účelem podpořit aktivní stárnutí a předejít závislosti starší populace na cizí pomoci se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo španělským lázeňským centrům poskytnout na období 2016-2017 celkem 72,4 milionu eur, jež mají být využity na nákup inovací a nové generace produktů.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2016 na straně 19.

Štítky Španělsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.