Příležitosti pro české firmy v Angole

Text Kristýna Chvátalová Publikováno
thumbnail Angola

Energetika

Angolský vládní projekt na podporu energetiky má za cíl zdvojnásobit přístup k elektřině do roku 2025, a to prostřednictvím zvýšení kapacity výroby elektrické energie i s využitím obnovitelných zdrojů energie a rozšířením, lepším propojením a celkovým vylepšením rozvodných elektrických sítí v zemi. V současné době se ještě dokončuje akční plán v sektoru energetiky a vody 2013-2017, v jehož rámci byl kladen velký důraz na výstavbu vodních elektráren a elektráren kombinovaného cyklu, díky nimž by se Angola mohla stát energeticky soběstačnou. Poptávka po elektrické energii převažuje nad nabídkou a výpadky dodávek jsou časté.

Obrana

Angola je zemí s největšími výdaji na obranu v subsaharské Africe, v rámci Afriky je pak na druhém místě za Alžírskem. Realizuje ambiciózní program modernizace armády, a to i když se potýká s ekonomickými problémy a armádní výdaje byla nucena zčásti omezit. Do roku 2019 plánuje do tohoto sektoru investovat až 13 mld. USD. Spolupracuje v něm doposud především s Čínou, Ruskem, Brazílií, Portugalskem a Německem. České podniky mají příležitosti v obnově stávající vojenské techniky pocházející ještě z bývalého Československa a v nových dodávkách pro angolské vzdušné síly a pozemní jednotky.

Zemědělství a potravinářství

Země usiluje o obnovu tohoto odvětví zdecimovaného dlouhodobou občanskou válkou. Obnovení soběstačnosti ve výrobě potravin je prioritou Národní strategie pro potravinovou bezpečnost a výživu. Poskytovány jsou zvýhodněné půjčky a existuje několik vládních programů (včetně podpory rekonstrukce a výstavby zavlažovacích systémů a chladíren a mrazíren), ty se však potýkají s nedostatečným financováním. Angola již dlouhá léta dováží veškeré potraviny a nápoje výhradně z Portugalska, s menším podílem produktů z jiných států, a nyní s ekonomickou krizí si to nemůže nadále dovolit a musí začít produkovat potraviny na svém území.

Infrastruktura a služby

Angolský vládní projekt Angola 2025 obsahuje dva pilíře. První se zabývá podporou venkova ve smyslu revitalizace ekonomiky směrem k větší zaměstnanosti a konkurenceschopnosti. Důraz je kladen na podporu podnikání v tradičních sektorech a technickou podporu v sektoru energetickém. Druhý pilíř je zaměřen na služby, konkrétně na zvyšování kvality poskytovaných služeb, což by mělo mít příznivý vliv na kvalitu života obyvatel a celkový rozvoj země. Jednotlivé kroky rozvoje jsou také zakotveny v Národním plánu rozvoje. Ten byl stanoven na období 2013-2017. S novým prezidentem se již připravují nové plány rozvoje, které by měly být zveřejněny v první polovině příštího roku.

Text: Kristýna Chvátalová

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2017 na straně 20.

Štítky Anglie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.