Jihovýchodní Asie umí příjemně překvapitŽije svou budoucnost již nyní

Text Martin Tlapa Foto Shutterstock Publikováno

O některých zemích z kategorie rozvíjejících se trhů ekonomičtí analytici sarkasticky říkají, že „jsou to země budoucnosti a bohužel jimi také navždy zůstanou“. To však neplatí pro oblast jihovýchodní Asie. Její ekonomické výsledky ukazují, že svoji pozitivní budoucnost prožívá již nyní.

Z mapového zobrazení, které známe ze školních atlasů, se zdá, že jihovýchodní Asie v pravém dolním kvadrantu je malá a skoro na konci světa. Nenechme se tím odradit. Opak je totiž pravdou. Jihovýchodní Asie je region ve středu dění v mnoha ohledech. Kolem něj vzniká obrovský obchodní blok Transpacifického partnerství. Populace přes 600 milionů a rychle rostoucí střední třída nabízejí rapidně stoupající spotřebu. A většina zemí v této oblasti přitom může poskytnout příznivé podmínky pro investice a podnikání.

Nadějné vyhlídky na stabilní růst spotřeby, a tím i příležitost našeho vývozu potvrzuje důvěra investorů. Ta se v zemích ASEAN v roce 2017 zvýšila o tři procentní body, což je srovnatelné například se Severní Amerikou. Odhady průměrného růstu HDP v regionu pro rok 2018 se podle hlavních mezinárodních institucí pohybují mezi 5,1 až 5,3 procenta, což je o dvě procenta více než odhadovaný růst světové ekonomiky. To jednoznačně potvrzuje, že hledat exportní a investiční příležitosti v jihovýchodní Asii má smysl.

Populace přes 600 milionů a rychle rostoucí střední třída nabízejí rapidně stoupající spotřebu.

V tomto ohledu se na Ministerstvu zahraničních věcí snažíme být aktivní a českým firmám tyto příležitosti přiblížit, ať již prostřednictvím prezentačních akcí, sektorových či incomingových misí do České republiky. V roce 2016 se jich zde uskutečnilo celkem dvanáct, v loňském roce jich už bylo dvacet.

V jihovýchodní Asii se českým firmám daří nejen navyšovat celkový vývoz, ale rovněž pronikat do technologicky náročnějších oborů. Zejména v oblasti zdravotnictví jsou velmi úspěšné. Více než dvacet českých výrobců zdravotnické techniky je například zapojeno do výstavby nového křídla nemocnice Mittaphab v laoském hlavním městě Vientiane. Objem zakázky dosahuje částky převyšující 110 milionů eur. Ale to je jen špička ledovce.

Firmy, které v jihovýchodní Asii podnikají nebo se tam teprve chystají, musí počítat s tím, že tento region si svojí kapitálovou expanzí stále více přitahuje Čína. Přestože můžeme konkurovat kvalitou i cenou, pravděpodobně budete zápolit s místní legislativou či náklady na logistiku. Jedno rčení ale praví, že pokud se bojíte budoucnosti, utíká vám přítomnost. Pokud chceme být úspěšní, neměli bychom přešlapovat na místě. Jihovýchodní Asie je příležitostí a zároveň výzvou, které bychom se neměli obávat. Je to region, který umí příjemně překvapit. A překvapeni budete – třeba kambodžský král mluví česky.

Text: Martin Tlapa

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2018 na straně 25.

Štítky jihovýchodní Asie, Ekonomická diplomacie, MZV

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.